Zápisník Jana Vávry: Národ bez ideálů

Jan Hamáček a Andrej babiš

Jan Hamáček a Andrej babiš Zdroj: profimedia.cz

Jedno se Andreji Babišovi (ANO) musí přiznat. Svým oportunismem dobře jako málokdo ilustruje posuny části české společnosti.

Respektive voličů. Jeho rétorika ve znění „Sami máme problémy, nikoho přijímat nebudem“ dokazuje, že spíš než ve světě zbaveném faktů žijeme ve světě zbaveném byť jen náznaku ideálů. Totální pragmatismus vítězí aneb proč ze sebe dělat něco víc. Jako by bylo frajerství dávat na odiv vlastní nedostatky.

Je to holt ode zdi ke zdi. Není tomu tak dávno, kdy volby v Česku vyhrávala pravice. A to i hlasy lidí, pro něž její recepty na reformu penzí či zavedení školného rozhodně ekonomickou výhrou nebyly. Mnohdy se ale tím více utěšovali pocitem, že když nic jiného, tak aspoň nevolí jako „nějaký socky“. Předstírat společenský status se dalo i bez investice do značkového zboží. Stačil k tomu volební lístek. Nyní jako bychom byli politicky ve fázi, kdy je cool nehrát si pro změnu vůbec na nic. Jenže nepřikrášlený pohled na sebe samé se nedá vydržet věčně. Tak snad se další pohyb kyvadla dějin obejde bez karambolu.

Pragmatismus nakonec zkazí legraci i nutriím. Ty budou mít se svými často vpravdě sluníčkovými životy utrum. Státu se nelíbí jejich vykrmování z rukou občanů, které vede k růstu populace těchto hlodavců. Vzniká novela, která má usnadnit jejich odchyt. Heslo, že tahle země je naše, už dostává obsah.

Správná volba vzdělání je čím dál složitější. S touto hádankou pomůže magazín E15 Premium >>>