Zápisník Jany Havligerové: Za češtinu krásnější

Jednání Poslanecké sněmovny (10. 1. 2017)

Jednání Poslanecké sněmovny (10. 1. 2017) Zdroj: Blesk - Robert Klejch

Jan Birke zkritizoval ministerstvo dopravy.
Jednání Poslanecké sněmovny (10. 1. 2017)
Jednání Poslanecké sněmovny (10. 1. 2017)
Ve věkové skupině nad 50 let je téměř dvacet procent občanů, kteří nerozumějí cizím jazykům.
5
Fotogalerie

Komunisté přišli s návrhem, aby v Česku platil jazykový zákon. Vhodné používání a stálou podporu češtiny na území státu, jak uvádějí v důvodové zprávě, považují za základní podmínku pro kvalitní život v zemi.

Především jim jde o to, aby norma nařídila povinné překlady cizích slov, neb ve věkové skupině starších 50 let je téměř dvacet procent občanů, kteří vůbec nerozumějí ani základním výrazům cizích jazyků. Navrhujeme doplnění předlohy o zákaz používání „úředního“ jazyka, tedy řeči používané „ouřady“. To je sice čeština, ale nerozumí jí vůbec nikdo.

Poslanec František Petrtýl (ANO), který v dolní komoře parlamentu nahradil kolegyni Jermanovou, dnes středočeskou hejtmanku, se na první schůzi sněmovny, kterou absolvoval, nestačil divit. „Opravdu mě překvapuje množství času a energie vynaložené bez jakéhokoli výsledku. O užitku už ani nemluvím,“ charakterizoval jednání. Pro přesnost, právě se opětovně probíral zákon o střetu zájmů vetovaný prezidentem a poslanci ANO se četnými příspěvky do diskuze a faktickými poznámkami snažili co nejvíc oddálit závěrečné hlasování.

Sociální demokraté definitivně vybrali nového lídra volební kampaně. Pomoci straně dosáhnout v nadcházejících parlamentních volbách co nejlepšího výsledku má odborník na dopravu, poslanec a starosta Náchoda Jan Birke. Jeho plán je jít do toho a samozřejmě vyhrát. Jak prosté.