Zápisník Jaroslava Bukovského: O šancích a pastech

Japonská burza kvůli koronaviru padá

Japonská burza kvůli koronaviru padá Zdroj: ČTK

Koronavirus v USA, (11.03.2020).
Americký prezident Donald Trump oznámil zákaz cestování všem Evropanům s výjimkou Britů do USA. Nařízení má platit měsíc. (12.3.2020)
3
Fotogalerie

Hned po inzerci na roušky a závoz jídla se na Čechy pobývající v té či oné karanténě sesypou na internetu reklamy na investice. Evropské akcie padly o třetinu a s pořádnou mírou kreativity se dá nabídka i přesvědčivě odkomunikovat. Pro investory jde o sázku na úrovni procházky po okraji střechy s páskou přes oči. Pokud zisky firem propadnou o více než třetinu, jsou nyní akcie stále drahé. Možná je lepší pustit si film.

O co na jedné straně zisků ubude, jinde může přibýt. Virus může způsobit největší strukturální výhybku ekonomiky od všeho kontaktního a kamenného směrem k on-linu za posledních drahně let. Nový investorský pokřik Dáme on-line, a potažmo technologie, nemusí být od věci. Ačkoli z Číny virus vzešel, země koronu rychle vymetá. Za měsíc dva tak proti sobě bude stát čínská ekonomika po rekondici proti torzu zbytku světa. Cesta vzhůru nemusí být složitá. 

Borec na konec: Podle Donalda Trumpa by mohl koronavirus stáhnout americkou ekonomiku do recese. Není nad vizionářské slovo státníka.