Zápisník Jaroslava Bukovského: Štěstíčko v neštěstí

Evropská centrální banka

Evropská centrální banka Zdroj: Profimedia

Řecká vlajka před budovou aténské burzy
Ilustrační foto
Erste Group
Moneta Money Bank
5
Fotogalerie

Bankovní byznys v Česku vzkvétá a třem z pěti největších finančních domů v Česku, které už zveřejnily loňská čísla, rostly zisky až dvouciferným tempem. Nejde tak docela o odraz růžové story o vstřícných bankách podbízejících se levnými penězi zlatým českým ručičkám. Třetina bankovního byznysu v Česku totiž spočívá v tom vzít od lidí peníze za 0,5 procenta ročně a uložit je u ČNB za čtyřnásobek. Proč si komplikovat život.

Evropská centrální banka peče pro investory novou šanci, kterak si přilepšit. Řecká ekonomika je podle ní i přes vulgární dluh a nezaměstnanost už v cajku a ECB míní, že je načase začít nakupovat vedle ostatních i bondy řecké vlády. Ti prozíraví už na kartu růstového impulzu vsadili. Za poslední rok totiž dluhopisy předluženého Řecka zhodnotily o 29 procent.

Pokud nějaká entita dokáže nasát to špatné ze světa a přetavit to v dobré, bývá to bitcoin. Inverzní graf světového neštěstí hovoří jen za poslední měsíc o jeho takřka čtvrtinovém nárůstu. Blbá nálada není naštěstí nikdy univerzální.