Zápisník Martina Čabana: Žaludek a hrdinství

Miroslav Šlouf a Miloš Zeman v roce 2008

Miroslav Šlouf a Miloš Zeman v roce 2008 Zdroj: profimedia

Kulaté výročí února 1948 je vypečené. „Československá cesta chtěla socializovat po dobrém. (…) Domino, které ten scénář zbořilo, spustil Západ, a ne Moskva. Válkou, ač studenou, to nazval sám. Neštítila se žádného darebáctví. (…) Kdy se dočkáme omluvy – alespoň za tyhle perverze?“ Tak se pustil do rozboru únorových událostí místopředseda KSČM Josef Skála. Jeho představa, že by se nám Západ měl omluvit za to, že komunisté kvůli jeho pletichám, chudáci, museli vraždit a mučit, je originální.

Může se snadno stát, že právě Skála bude mužem, který z nacházejícího sjezdu KSČM odjede jako nový předseda strany. A to poté, co na sjezdu komunistům osobně požehná prezident Miloš Zeman. Na Hrad posíláme gratulace a přejeme co nejlepší zažívání.

Se zažíváním ale na Hradě problémy nemají. Na pohřeb Miroslava Šloufa, bez nějž by Miloš Zeman asi nikdy nebyl premiérem a zcela jistě by se nikdy nestal prezidentem, vyslala hlava státu jen svého neoficiálního poradce Martina Nejedlého. Muže, který Šloufa ze Zemanova okolí nevybíravě odstranil. Takový projev lásky a vděku chce vskutku kachní žaludek.

Někteří poslanci ANO se pustili do kritiky Tomia Okamury, kterého nedávno celý klub ANO zvolil místopředsedou sněmovny. Kritika se zdvihla ve chvíli, kdy se jednání s SPD o vládě dostala do slepé uličky. Zdá se, že v hnutí ANO podle nejlepších tradic vzniká Frakce mírného hrdinství v mezích zákona.