Zápisník Michala Tomeše: Krize za krizí

Tunel Blanka

Tunel Blanka Zdroj: Satra/TSK

Tunel Blanka
Tunel Blanka
Tunel Blanka
Donald Trump
Donald Trump
7
Fotogalerie

Krizemi si procházíme všichni. Často těmi osobními, nevyhneme se ani rodinným nebo pracovním. Pak jsou tu ale krize politické, které stejnou měrou ovlivňují nás všechny. Jsou přirozenou součástí řízení státu a mnohdy dospějí k úspěšnému řešení problému. Doufejme, že se tak stane i v Praze. Na magistrátu eskaluje debata o dokončení okruhu, největší investice v historii města. V rámci vládnoucí koalice předkládají oba názorové proudy relevantní argumenty podporující svou variantu, a zatím se zdá, že jsou politici otevřeni debatě. Doufejme tedy, že rozhodnou nejlépe, jak mohou.

Na některé krize se zapomíná. Tak, jako se to stalo v české vládě. Andrej Babiš odstoupil z postu ministra financí a politický život se pomalu vrací do relativního klidu. Staré křivdy mezi politiky sice nezmizely, ale voliči na svých preferencích zatím nedali nijak významně znát, že by je týdny vládního neklidu znepokojily. Tyto krize jsou tak o to smutnější.

Jsou však i krize, které se nám nemusejí jevit jako důležité, jejich důsledky však mohou být fatální. Strůjcem té nejvýznamnější je americký prezident Donald Trump, který se rozhodl bojovat proti klimatické dohodě. A je jedno, že její dodržování není vymahatelné a odstoupení podložil zčásti nepravdivými argumenty. Přesně takové solitérství a boj proti větrným mlýnům, jaký Trump předvádí, nemůže skončit dobře pro nikoho.