Zápisník Ondřeje Součka: Sláva, předpokoj politikův

Vladimír Remek, jediný československý kosmonaut ve vesmíru

Vladimír Remek, jediný československý kosmonaut ve vesmíru Zdroj: Foto Aha! – Robert Klejch, ČTK, Profimedia.cz, Aspen.PR, ara

Vladimír Remek, jediný československý kosmonaut ve vesmíru
Vladimír Remek, jediný československý kosmonaut ve vesmíru
3
Fotogalerie

Už zhruba rok se Česko potýká s pandemií koronaviru, a že by se situace zlepšovala, se zatím říct nedá. Už ani s jarní vlnou proslavená mikrobioložka Soňa Peková nezůstává optimistkou. Důvodem jejího názorového obratu je domněnka, že je vir za účelem efektivnějšího šíření uměle modifikován. A co z toho vyplývá? To, že pokud vám několikrát po sobě nevyjde předpověď, nelamte si s tím hlavu a učiňte úkrok stranou – své posluchače hledající pravdu si stejně jako Peková najdete a jako bonus vám to u nich zajistí politické body.

Kdo si bude chtít slávu opravdu zasloužit, má také příležitost. Evropská kosmická agentura totiž po devíti letech hledá nové astronauty a připravuje k tomu výběrové řízení. ESA navíc dala najevo, že chystá i projekt pro astronauty s tělesným postižením, takže dveře jsou otevřené skutečně dokořán. I zde přitom platí, že kosmická kariéra nemá daleko k politické. Zkušenosti z vesmírného prostoru se dají dobře zužitkovat například v diplomacii.