Zápisník Vladana Gallistla: Reality zažijí zkoušku ohněm

Pražské Rašínovo nábřeží

Pražské Rašínovo nábřeží Zdroj: Tomeš Michael / E15

Realitní trh je pevný jako skála a ceny jen porostou, znělo v minulých letech unisono z řad developerů. Ti ovšem opomíjeli fakt, že děkovat by měli centrální bance, která během intervencí napumpovala do ekonomiky okolo dvou bilionů korun.

Současný stres na burzách může ale rychle odhalit, jak nadhodnocené reality jsou. Řadu nemovitostí vlastní zahraniční spekulanti, kteří mohou být přinuceni k prodejům kvůli potížím v rodných zemích. Řada lidí pak spoléhá na pronájmy prostřednictvím Airbnb.

Letos z tohoto kohoutku ovšem příliš nepokape, a pokud si na investice do bytů vzali půjčky, tak mohou mít problémy se splácením. Čím déle potíže na trzích potrvají, tím více otřesů lze v sektoru realit očekávat.

Světová zdravotnická organizace si středečním prohlášením, kdy označila šíření koronaviru za pandemii, příliš reputaci nevylepšila. Ještě před pár dny, kdy situace nebyla o moc lepší, tvrdila, že k označení není důvod. Když se k tomu přičte zlehčování stavu v Číně, kde koronavirová pandemie začala, je evidentní, že WHO je v lepším případě ve vleku událostí.