Zemanovi musíme vzít část pravomocí, říká europoslanec Polčák

Video placeholde

Europoslanec Stanislav Polčák si v posledních dnech zadělal na nepříjemnosti u českého prezidenta Miloše Zemana. V kritice, kterou adresoval hlavě České republiky v reakci na možné udělení milosti premiérovi Andreji Babišovi v kauze Čapí hnízdo, prý podle některých ohlasů přeje českému prezidentovi smrt. To Polčák odmítá. V rozhovoru pro pořad Prostor X přiznává, že si mohl kritiku odpustit, ale omlouvat se nebude. Teď je podle něj na místě vzít prezidentovi některé pravomoci včetně abolice. 

Ze strany prezidenta došlo k největšímu ovlivnění justice za poslední desítky let, míní Polčák. Dal prý najevo, že se mu ze strany nejvyššího státního zástupce bude v kauze trestního stíhání premiéra líbit jen jeden typ rozhodnutí, tedy potvrzení zastavení Babišova stíhání. Polčák byl už dřív pro vyškrtnutí abolice z Ústavy a teď je prý na místě o jejích úpravách mluvit. Argumentaci prezidenta odmítá.

Podle europoslance celou věc nejvíc politizuje právě Miloš Zeman. Připouští ale, že opozice se chová podobně. Sám vidí v rozhodnutí o zastavení trestního stíhání Babiše otazníky, které je prý potřeba vysvětlit. Může totiž být návodem pro další firmy, které by chtěly obcházet dotační pravidla. Mluví o bílých místech, jako je třeba minulost firmy, která provozovala Čapí hnízdo před udělením dotace.

Exkluzivní foto: Miloš Zeman zamířil do nemocnice. Dohlíží na něj dcera Kateřina >>>

Na finanční zájmy Evropské unie a dotační podvody by podle Polčáka měl dohlížet nezávislý evropský žalobce. Sám byl nejdřív proti, ale změnil názor právě kvůli Čapímu hnízdu a podobným kauzám v dalších zemích, kde je státní zastupitelství součást vládní moci. Polčák zdůrazňuje, že nakonec by vždy rozhodoval národní soud.


Další díly pořadu Prostor X najdete zde >>>