Akcie, měny & názory Viktora Zeisela: Koruna nadšená slabší Amerikou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profi Credit

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Česká koruna nečekaně posílila. Důvody jejího pohybu najdeme ve Spojených státech. Sazby na tamním trhu se propadly a investoři se začali poohlížet po rozvíjejících se trzích, které nabízejí vyšší výnosy. Do oka jim padla také Česká republika.

Trhy ale možná malinko přestřelily. Začaly nejenom počítat s tím, že americká centrální banka začne snižovat sazby, ale že je začne snižovat razantním tempem o půl procentního bodu. Přitom situace ve Spojených státech není nijak alarmující. Míra nezaměstnanosti se stále drží poblíž historicky nejnižších hodnot a produkce zatím také výrazně nezaostává. Cenový růst ale zpomaluje a trhy jsou velmi nervózní z globálních událostí. Jednání o obchodní dohodě s Čínou zatím nesměřuje ke konci, vyostřuje se situace na Blízkém východě a ekonomiky v Evropě nevykazují dobrá čísla.

Trhy, které předpokládaly rychlé snižování sazeb, zchladil ze St. Louis dokonce prezident Fedu James Bullard. Ten se již na minulém hlasování vyslovil pro snížení sazeb. Na nastalou situaci chce reagovat co nejrychleji. Nicméně ani on nechce přikročit k radikálnějším krokům a vyslovil se proti dvojitému snížení sazeb. Neudělal tak radost akciovým trhům. Americký index S&P šel po jeho slovech o procento dolů.

Je to ale i signál pro českou měnu. Pokud americké sazby nepůjdou dolů tak rychle, jak se někteří domnívali, tak investoři budou s opouštěním dolaru otálet. Posilování koruny se tak může zastavit nebo může dojít i ke korekci.

Autor je hlavní ekonom Komerční banky