Analýza Bohumila Pečinky: Babiš řve a tváří se jako zachránce národa

Andrej Babiš v dobré náladě sněmu hnutí ANO v únoru 2017

Andrej Babiš v dobré náladě sněmu hnutí ANO v únoru 2017 Zdroj: Robert Klejch / Paparazzi

Kdyby na Hradě seděl prezident republiky, který respektuje ústavu, premiér Sobotka by ho požádal, aby odvolal ministra financí Babiše, protože s ním nechce být v jedné vládě. Prezident by jeho přání respektoval, premiér by se pokusil rekonstruovat vládu a jelo nebo nejelo by se dál.

Vzhledem k tomu, že na Hradě sedí Miloš Zeman, který miluje mocenské hry, a ústavní zvyklosti mu nic neříkají, naznačil Sobotkovi, že Babišovo odvolání nepřijme. Následně Sobotka přistoupil k radikálnímu kroku a podal demisi celé vlády.

Tím velmi silně řekl: další setrvání s Andrejem Babišem v jednom kabinetu si nedokážu představit. Jeho daňové švindlování je pro mě silnější argument povalit vládu než její stabilita. Následně však zalezl na Úřad vlády a zahalil se do neproniknutelného mlčení.

VIDEO: Bohumil Pečinka analyzuje dobře maskované lži Andreje Babiše

Video placeholde
Bohumil Pečinka analyzuje dobře maskované lži Andreje Babiše • Martin Bartkovský

Ne tak Andrej Babiš, který od včerejšího odpoledne do pozdního večera online vystupoval ve všech médiích, zvláště v televizi a snažil se veřejnost přesvědčit o své interpretaci celé věci. Sobotka mlčel, socdem mlčela.

I vlivem toho se Babišovi podařilo odstínit, že on a jeho finančně-majetkové operace jsou příčinou demise vlády. Všechno se jakoby zredukovalo na konflikt dvou mužů, popřípadě nesmyslné ústavně-právní tahanice, kdo kdy vyhlašuje nové volby a proč padá vláda. Mlha zahalila českou politickou krizi. Z hlediska politického marketingu se skóre mezi Sobotkou a Babišem srovnalo na 1:1.

Hlavními komunikačními metodami Andreje Babiše je velmi často řev a drzost. Prostě schopnost říct ty nejneuvěřitelnější věci na kameru a tvářit se přitom jako zachránce národa. 

Více o demisi vlády čtěte zde >>>

Co přijde po pádu vlády? Podívejte se: 

Video placeholde
Bohumil Pečinka o tom, co přijde po pádu vlády • Martin Bartkovský

Autor je komentátorem týdeníku Reflex. Jeho další komentáře čtěte zde >>>