Čím Fillon porazil Sarkozyho? Slibuje prodloužení pracovního týdne

François Fillon

François Fillon Zdroj: Profimedia.cz

Francouzské primárky: Expremiér Francois Fillon
Francouzské primárky: Expremiér Francois Fillon
Francouzské primárky: Expremiér Francois Fillon
Nicolas Sarkozy, Francois Fillon
Exprezident Nicolas Sarkozy: K primárkám ho doprovodila manželka Carla bruniová
10
Fotogalerie

Původně outsider primárek má velkou šanci uspět i ve druhém kole francouzských primárek a bojovat o prezidentské křeslo s Le Penovou. Donedávna jasnému outsiderovi Fillonovi se podařilo znemožnit návrat Nicolase Sarkozyho do Elysejského paláce, navíc přeskočil favorizovaného expremiéra Alaina Juppého. 

V tuto chvíli mu odborníci připisují i větší šanci vyhrát rozhodující duel, který se uskuteční 27. listopadu. Fillon vedl po sečtení většiny lístků z nedělních voleb s více než 44 procenty hlasů, nebyl tak moc daleko od vítězství hned v prvním kole. Juppé na něj ztrácel patnáct procent a Sarkozy se držel těsně nad dvaceti procenty. První kolo primárek otevřených všem, kteří se hlásí k hodnotám pravice a středu, provázela vysoká účast. Zapojilo se do něj kolem čtyř milionů Francouzů.

Poražený Sarkozy okamžitě vyslal svému táboru volební doporučení. „Alaina Juppého chovám ve velké úctě, ale politický kurz Françoise Fillona je mi bližší,“ uvedl s tím, že necítí žádnou hořkost. Průzkumy před primárkami byly dlouho stabilní, Juppé v nich měl náskok. Až v posledních dnech se začaly měnit a nakonec se šance první trojice prakticky srovnaly.

Je možné, že výběr ovlivnily americké prezidentské volby a obava ze zvolení populistky Marine Le Penové. Vzhledem k nepopularitě prezidenta Françoise Hollanda a roztříštěnosti levice se totiž předpokládá, že s ní v závěru klání o prezidentské křeslo bude soutěžit právě kandidát konzervativní pravice.

Juppé se dlouhodobě snaží o stmelování společnosti, někteří experti ale dopředu varovali, že by mu mohla uškodit pozice favorita. Podotýkali také, že se příznivcům pravice může zdát příliš umírněný pro souboj se šéfkou Národní fronty. Sarkozy přitom propadl s podobnou agitací, s jakou Le Penová sklízí úspěch. Sliboval tvrdá protiteroristická opatření, přísný postoj k imigrantům a ochranu sekulární podoby Francie.

Fillon naproti tomu nalákal voliče na protržní reformy a sliby o snížení vládních výdajů, propouštění státních zaměstnanců a prodloužení pracovního týdne. „Jsem poznamenán nálepkou liberála, jako se ve středověku malovaly kříže na dveře malomocných. Ale jsem jenom pragmatik,“ vtipkoval těsně před primárkami na mítinku dvaašedesátiletý politik, který byl v čele vlády v letech 2007 až 2012. Podle některých názorů může eventuální Fillonovo vítězství mobilizovat levici, která tak získá větší prostor než v případě úspěchu středověji orientovaného Juppého.