Dušan Kütner: Filmařů se nezbavujme

Pražský dopravní podnik loni v srpnu přes noc uzavřel část metra B. Důvodem bylo natáčení hollywoodského snímku Child 44 produkovaného světoznámým Ridleym Scottem.

Našlo se hned pár rejpalů, kteří spílali, cože si to ten Vetřelec v pražském metru dovoluje. Jenže režisér několika kultovních filmů tady jen za natáčení v metru a dalších i mimopražských lokalitách nechal přes 440 milionů korun. Značnou měrou se tak podílel na nejvyšších útratách zahraničních filmových produkcí v Česku za posledních deset let. To už snad za trochu komplikací v dopravě, notabene v době pokračující ekonomické krize a obecné neochoty peníze utrácet, přece stojí, ne?

S novým studiem hlavní zpravodajské relace přichází týden po komerční televizní jedničce Nově také veřejnoprávní Česká televize. Novinkou je mimo jiné nová znělka, v níž zeměkoule změní barvu od červené po modrou, aby na konci byla průhledná. Autoři grafiky tak chtějí říct, že Česká televize chce být transparentní. Přejme proto stanici, aby si lidé onu „průhlednou“ barvu nezačali vykládat spíše jako prázdnotu vyplněnou z nemalé části sebepropagačními reportážemi o tom, co skvělého zrovna Česká televize natáčí.

Horská služba učinila překvapivý objev. Počet úrazů na horách v letošní sezoně kvůli teplé zimě ubylo. Zpráva z kategorie předvídatelných ale stále nedosahuje kvality objevné tiskové zprávy jedné PR agentury, jež začínala slovy: „Podle odborníků byla letošní zima teplá.“ Rána, že?