Dušan Kütner: Šanghaj sí, Milano no

Hasičské mobilní chemické laboratoře prověřily desítky vzorků alkoholu z Moravskoslezského kraje. U více než poloviny byla zjištěna hladina metanolu, která je zdraví škodlivá.  (Foto ČTK)

Hasičské mobilní chemické laboratoře prověřily desítky vzorků alkoholu z Moravskoslezského kraje. U více než poloviny byla zjištěna hladina metanolu, která je zdraví škodlivá. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

O účasti Česka na světové výstavě Expo 2015 není definitivně rozhodnuto, ačkoli sto zemí před Českem již účast potvrdilo. To je překvapivá zpráva zejména proto, neboť jedním z hlavních témat této další světové výstavy je potravinářství a vůbec výživa planety, na níž s přibývajícím počtem obyvatel významně stoupají i ceny potravin.

Do exotické Šanghaje, kde se konalo Expo minulé, se jel podívat kdekdo. Nedaleký Milán už tolik netáhne. Představitelé českého státu přitom v posledních dvou letech nemluví o ničem jiném než o podpoře tuzemských výrobců. A taková propagace tuzemských výrobců na akci jako Expo není vůbec k zahození. Nad čím tedy stát váhá?

Kroměřížská Likérka Drak je jednou z nejvíce postižených metanolovou aférou, neboť její etikety se nedobrovolně objevily na lahvích s pančovaným alkoholem skrývajícím v sobě jedovatý metanol. Aby toho nebylo málo, vypustila ve čtvrtek do čistírny odpadních vod v nedaleké Bystřici pod Hostýnem etanol, za což ji zřejmě čeká pokuta. Zřejmě další pokus, jak se nechat zlikvidovat.

Plzeňský Prazdroj v pátek završí oslavy výročí 170 let své existence, během nichž se stal jednou z nejvíce respektovaných a také výdělečných firem v Česku. Čtyři dni před tím ale dostali milovníci hořké plzničky symbolický dárek v podobě nenápadné zprávy o tom, že Prazdroj zdraží své plzeňské pivo o tři procenta, tedy asi o korunu na půllitr.
Skvělé načasování, jen co je pravda.