Fraška bafuňářů - český fotbal je stále bez šéfa

Miroslav Pelta

Miroslav Pelta Zdroj: E15

Český fotbal se dnes vrátil tam, kde byl před vládou Ivana Haška. Na tom se nepřímo shodli šéfové českého fotbalu po dnešní valné hromadě, která měla zvolit nového předsedu asociace. K volbám se však více než 200 delegátů ani nedostalo, oba hlavní kandidáti nakonec nemohli ani představit své plány. Jednání totiž ztroskotalo na problému s dvoukomorovým uspořádáním, s nímž se fotbal potýkal řadu let před Haškovým příchodem.

Ještě ráno před startem valné hromady to vypadalo, že delegáty budou rozdělovat pouze jména obou kandidátů. Jenže nakonec fiasko přinesl rozpor o znění a výklad stanov, které přitom stejní delegáti schválili teprve před třemi měsíci. „Není možné krátce po změně stanov je znovu ohýbat,“ hřímal první místopředseda svazu Dalibor Kučera, který je ve skutečnosti nyní prvním mužem svazu, když hodnotil dnešní krach.

Jako šéf celého fotbalu však dnes rozhodně nepůsobil, ve svých vyjádřeních se snažil pouze obhajovat postoj moravské komory. „My jsme chtěli volit, ale nebyla snaha se s námi domluvit,“ tvrdil funkcionář, zjevně nesvůj z toho, že před novináři hájí opačné názory než další místopředsedové Jindřich Rajchl a Dušan Svoboda, kteří přitom měli stát dnes na opačných stranách pomyslné barikády. Svoboda totiž podporoval ve volebním boji Rajchlova soupeře Peltu.

Místo toho jednání sklouzlo do boje dvou komor. Zastaralé uspořádání, které vzniklo po rozdělení federace, zastavilo vývoj fotbalu už v polovině minulého desetiletí. Tehdy se musely uskutečnit dokonce tři valné hromady, než byl zvolen kompromisní předseda Pavel Mokrý. Dnešní situace se tomu začíná výrazně podobat. Opět nejde o cestu, jíž by se měl fotbal v příštích letech ubírat, ale o vliv jednotlivců na chod nejsilnější sportovní organizace v zemi.

Jednání výkonného výboru, které následovalo po ukončení hromady, muselo být skutečně rušné. Rajchl dokonce na následné tiskové konferenci přiznal, že zvažuje, zda má dál pro český fotbal pracovat, zda to má ještě nějaký smysl. „Stáli jsme proti sobě dva kandidáti a každý měl nějakou vizi. Když to přeženu, v podstatě jsme nabízeli totéž. Ale nakonec to o nás vůbec nebylo, delegáty z Moravy ani naše názory nezajímaly,“ zlobil se muž, který byl před dnešním volbou favoritem.

Za dnešní zkrat se Rajchl veřejnosti omluvil. „Pokud ale budeme začínat své vyjádření vždy tím, co Morava, tak se nikam nedostaneme. Poškozen je po dnešku celý český fotbal, ale především ten profesionální. Stále přesto věřím, že dohoda je možná a nenecháme to dojít tak daleko, že za nás rozhodne UEFA či FIFA,“ připomněl místopředseda Svoboda spekulace, podle nichž možná nadnárodní organizace už budou chtít definitivně rozlousknout české volební průtahy.

Jednou možností je, že UEFA dodá vzorové stanovy fotbalového svazu, které už nebudou obsahovat dvoukomorový systém. „Zástupci UEFA, kteří se zúčastnili dnešního jednání, mám potvrdili, že možná zaujmou konkrétní stanovisko,“ potvrdil Rajchl, že tato varianta skutečně českému fotbalu hrozí.

Příští týdny ukážou, jak brzy se začne bezvládí na čele asociace řešit, ale v nejbližší době se pravděpodobně nebude dít nic. „Necháme opadnout emoce, pak se my tři místopředsedové sejdeme a začneme dohadovat, zda a kdy by se mohla uskutečnit příští valná hromada, která by nějak rozhodla. A 6. října se o tom poradí výkonný výbor,“ připustil Rajchl, že konkrétní datum další volby ještě ani nikdo nenavrhoval. Z moravské strany dokonce zaznělo, že by se mohlo počkat až do června na řádnou valnou hromadu. Do té doby by v čele FAČR stál Dalibor Kučera.