Glosa Martina Čabana: Příležitost vyniknout

Miloš Zeman.

Miloš Zeman. Zdroj: ČTK

Bohuslav Sobotka, Jan Mládek - ilustrační snímek.
Premiér Sobotka (ČSSD) se vložil do věci drahých mobilních dat českých domácností
Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD, vlevo) s manželkou Olgou a prezident Miloš Zeman s chotí Ivanou
Bohuslav Sobotka a Miloš Zeman
7
Fotogalerie

Vládní rošádou osm měsíců před volbami podstupuje Bohuslav Sobotka veliké riziko – totiž že nechá na rozbouřené politické scéně vyniknout prezidenta republiky.

Že si takovou příležitost prezident nenechá ujít a že žádné jeho výrazné vystoupení nevyzní v Sobotkův prospěch, to dávno víme. Miloš Zeman může Mládkovo odvolání zkomplikovat, nebo dokonce odmítnout. Sobotka pak bude mít na krku vládní, při troše smůly klidně i ústavní krizi.

Hradní mluvčí Ovčáček už celkem jasně naznačil, že Zeman jen těžko pustí na Mládkovo místo Sobotkova favorita Tomáše Prouzu. Se zbylými kandidáty, o nichž se mluví, by asi hlava státu takový problém neměla.

Ale vzpomeňme na exministryni spravedlnosti Válkovou. Té Zeman přede dvěma lety vyčetl, že se zbytečně „podělala“, podala demisi a nenechala prezidenta „demonstrovat sílu“.

Pokud se Mládek „nepodělá“ a prezidenta vyniknout nechá, budou náklady ministerské výměny pro Sobotku velmi vysoké, aniž by bylo v tuto chvíli jasné, zda bude na druhé straně také nějaký výnos.

Více komentářů čtěte ZDE.