Glosa Martina Čabana: Recept proti stihomamu

Miroslav Pelta

Miroslav Pelta Zdroj: ctk

Miroslav Pelta
Miroslav Pelta
3
Fotogalerie

Bylo by snadné se českým sportovním bafuňářům smát. Dalo by se na ně jít i se Shakespearem: „Co je po jméně? Co růží zvou, i zváno jinak vonělo by stejně.“ A tak je jedno, jestli máme Český svaz tělesné výchovy nebo Českou unii sportu. A jestli máme Českomoravský fotbalový svaz nebo Fotbalovou asociaci ČR. Voní to pořád tak nějak stejně. A část odéru dolehla i ke chřípí orgánů činných v trestním řízení, které včera přišly s další velkolepou „realizací“.

Jenže akce má i další rozměr. Když se v současné politické situaci policie zaměří na dva výrazné členy sociální demokracie – šéfa ČUS Janstu a pražského zastupitele a exministra Zemanovy vlády Březinu – je to velmi citlivá věc.

I Andrej Babiš, jemuž se často přisuzuje vliv na některé státní zástupce, se pozastavil nad tím, jestli mezi zatýkáním a demisí není „souvis“. Snad je to jen paranoia, akce proti bafuňářům se jistě chystala dlouho a prostě spadla na smolný termín. Státní zástupci i policisté ale musejí být v tomto případě maximálně otevření, aby pochopitelnou paranoiu dokázali rozptýlit.