Glosa Martina Čabana: Vytěžit taxikáře

Protest pražských taxikářů

Protest pražských taxikářů Zdroj: ČTK

Taxikáři po několika dnech, v nichž komplikovali život Pražanům svými pomalými průjezdy městem, dosáhli svého. Fakticky se tedy nemění vlastně nic, zato jsou všichni spokojeni.

Skutečný politický potenciál pražských taxikářů by ale měla využít především pražská primátorka Adriana Krnáčová. Ta by ráda na podzim obhájila primátorský řetěz a pražští taxikáři, kteří mají už po dekády mimořádně mizernou pověst po celém světě, skýtají možnost zisku politických bodů, pokud by se odvážila do jejich provozu skutečně důrazně říznout.

Zasloužili by si to Pražané i turisté. Navíc by za tuto aktivitu mohla Krnáčová alespoň částečně schovat fakt, že se jí Praha rozpadá pod rukama. Možná že stavební šturm na všech těch stanicích metra a tramvajových tratích, které jsou dnes zavřené, do podzimu odezní. Ale stav pražských mostů je politickou časovanou bombou, která může explodovat kdykoli. Proto by bylo dobré mít v záloze náhradní téma. Taxikáři se svými otravnými protestními jízdami metropolí primátorce přímo nabídli.