Glosa Michala Kaliny: Až po okruhu…

Jihozápadní část Pražského okruhu.

Jihozápadní část Pražského okruhu. Zdroj: archiv Blesku

Takhle by měl v vypadat Pražský okruh.
Doprava v centru Prahy.
3
Fotogalerie

Dostavba Pražského okruhu patří k evergreenům hlavního města. Jenže co s tím, lidé dálnici poblíž domovů mít nechtějí, Ředitelství silnic a dálnic zase nechce hýbat s trasou, termíny se neustále posouvají. Aktuálně se snaží získat potřebná povolení pro severní část okruhu, ale jisté to zdaleka nemá. A tak bude nejspíš i dál sloužit fragment okruhu jako výmluva pro některé politiky.

Na sociálních sítích se pro to dokonce vžil termín „až bude okruhismus“, případně „pookruhismus“. Totiž, když někdo v Praze začne mluvit o potřebě zklidnění automobily přehlceného centra, část pražské politické reprezentace začne propadat panice. Jedním z hlavních argumentů, proč prý není možné omezit automobilovou dopravu, je právě nedokončený velký, a vlastně i malý, městský okruh.

Přitom existuje asi málo metropolí, kde projedete bez omezení jen kousek od památek, podobných Karlovu mostu. Vzhledem k tomu, že proti dostavbě v plánované trase se staví obce i různá sdružení, téměř absurdní situace bude nejspíš dlouho panovat dál. Vpravdě ambiciózní termín dokončení velkého okruhu v roce 2025 totiž není rozhodně jistý, spíše naopak.