Glosa: Nová garnitura šmejdů

Na dálnici D5 na Tachovsku zadržela 31. července dopoledne policie nákladní automobil s několika desítkami běženců.

Na dálnici D5 na Tachovsku zadržela 31. července dopoledne policie nákladní automobil s několika desítkami běženců. Zdroj: ctk

Bezpečnostní firma rodiny bývalého politika Víta Bárty rozjíždí nový džob. Školí své zaměstnance, jak zasahovat proti rabujícím hordám cizinců. Jak říká mluvčí M2C, podle zkušeností expertů této agentury jsou právě obchodní centra a další veřejné budovy pro uprchlické skupiny ideálním místem, které jim poskytuje zázemí na cestě do cílových destinací v EU.

Představa běženců, řekněme z tábora u Bělé pod Bezdězem, jak prorážejí oplocení areálu a usilovným pochodem se vydávají na zteč nejbližšího obchodního centra, je vskutku apokalyptická. Bohužel možná i marketingově zabere.

Pro skupiny a firmy, které zneužívají nekonečné naivity potenciálních klientů, se vžil název šmejdi. Pro ty, kteří hodlají využívat hysterii kolem migrace a strach z uprchlíků, bude nutné přiléhavý název teprve vymyslet. Šmejdi, to je dost slabé slovo.

Reakce M2C: Když šmejd rozhodně není šmejdem
Dnes v médiích stačí napsat, že jste šmejd a okamžitě jste ten špatný a zlý. Ten, kdo ubližuje a jeho cílem je mít obrovský zisk a žít z neštěstí druhých, kteří se neumí bránit. I naše společnost M2C byla označena za šmejdy ve středeční glose na stránkách E15. Překvapivě, nepatřičně a v souvislostech, které nenapadly žádného z nás.
Dnešní EU žije velkým problémem – tím je stále zvyšující se vlna imigrantů z Blízkého východu a Afriky, která se valí Evropou. Denně vidíme TV záběry toho, co se v Evropě nyní děje. Čteme zprávy a nikomu není tato problematika lhostejná.
Úkolem bezpečnostních agentur není dbát o veřejný pořádek nebo prezentovat médiím apokalyptické vize toho, jaká zla imigranti páchají. Stejně tak není naším cílem zneužívat aktuální situaci ke svým marketingovým kampaním tak, jak to bylo prezentováno v dané glose z pera novinářky Jany Havlingerové.
M2C, stejně tak i další mezinárodně renomované společnosti, které poskytují integrované služby v oblasti facility managementu a bezpečnosti, jsou servisní organizací pro klienty, kterým pomáhají se správou jejich majetku a bezpečností v klientských objektech. Stejně tak dbají na to, aby majetky klientů byly ochráněny před nečekanými jevy a situacemi, které mohou nastat.
Musíme být připraveni na vše, co může nastat, byť třeba jen hypoteticky. Je to práce dle hesla, kdo je připraven, není zaskočen. Je to naše standardní, mezinárodně i dle českých norem certifikovaná činnost a žádný „nový džob“.
Jsou to média, kdo nás informují o tom, co se děje. M2C byla oslovena, abychom se vyjádřili, jaká opatření jsme přijali v našem podnikání pro případ, kdyby došlo ke zhoršení situace v oblasti bezpečnosti. A naše společnost zástupcům médií (a řekli bychom to i deníku E15, kdyby nás o to požádal) sdělila, že děláme jen to, co pro naše klienty dělat máme. Bez hysterie a emocí, bez vyvolávání poplašných zpráv. Přesto jsme dostali nálepku šmejdů.
Hlavní náplň práce společností v oblasti facility a bezpečnosti, tedy ochrana zdraví a majetku, byla autorkou glosy nepochopena. A to je škoda. Kdyby naši práci znala, tak by nám dehonestující nálepku tzv. šmejdů nemohla dát. JUDr. Matěj Bárta, generální manažer M2C