Glosa Pavly Palaščákové: Idiot Sulík, uplakánek Matovič

Slovenský premiér Igor Matovič

Slovenský premiér Igor Matovič Zdroj: Reuters

Slovensko zavede od soboty zákaz vycházení. Na snímku členové vlády: ministr zdravotnictví Marek Krajčí (vlevo), premiér Igor Matovič (uprostřed)
Testování na koronavirus na Slovensku
Testování na koronavirus na Slovensku
Testování na koronavirus na Slovensku
Testování na koronavirus na Slovensku
6
Fotogalerie

Slovenský premiér Igor Matovič označil svého koaličního partnera a zároveň politického rivala Richarda Sulíka za idiota. A jelikož by nedávalo pražádný smysl mít idiota ve vládě, vyzval ho, aby ještě do Vánoc odstoupil z funkce ministra hospodářství.

Oficiálním důvodem premiérova hněvu je údajná neschopnost lídra Svobody a solidarity nakoupit antigenní testy. Matovič Slovákům s třesoucím se hlasem prostřednictvím rádia vykládal, že členovi jeho kabinetu jsou jejich životy ukradené. Prý je mu z toho do pláče i na zvracení zároveň.

Sulík už dříve uvedl, že testy nenakoupil, jelikož až na popáté dostal správné zadaní z ministerstva zdravotnictví, které je v gesci Matovičových Obyčejných lidí a nezávislých osobností.

Ať už je pravda jakákoli, houstnoucí atmosféra v koalici během kritické fáze pandemie je velmi nebezpečná. Navíc se lze těžko vyvarovat podezření, že Matovičův hysterický výpad nesouvisí s čerstvým průzkumem preferencí, podle něhož ho Sulík o pět procentních bodů předstihl.

Veselé Vánoce ale díky němu může mít především opozice. Strana Hlas-SD jednoho expremiéra je první před Sulíkem, Směr-SD dalšího vysloužilého předsedy vlády šlape na paty třetímu Matovičovi. Špicí na stromečku pro obě sociální demokracie může být, že ze čtyřkoalice by se jedna strana do vlády vůbec nedostala, další jen těsně. A lídři zbylých dvou se evidentně rozhodli vzájemně zničit.