Glosa Petra Peška: A zase ta politika

Podnikatel Pavel Sehnal

Podnikatel Pavel Sehnal Zdroj: Profimedia

Miliardář a politik Pavel Sehnal má s Aquapalace Praha dalekosáhlé plány.
Pavel Sehnal
Nemocnice na Bulovce zvýší své kapacity antigenního testování. (ilustrační foto)
Premiér Andrej Babiš
5
Fotogalerie

Některé věci jsou natolik jasné, že nejlepší reakcí je „nepropásnout příležitost mlčet“, jak se někdejší francouzský prezident Jacques Chirac kdysi pustil do tehdejších kandidátů na členství v EU včetně nás. Na rozdíl od jeho dosti nezdvořilého výpadu by ale nebylo nic špatného na tom, kdyby tuto „příležitost“ využil podnikatel a politik Pavel Sehnal.

Nechal se naočkovat na Bulovce proti koronaviru díky tomu, že předstíral, že je zdravotníkem. Když se na to přišlo, měl v podstatě tři možné varianty reakcí. Buď se omluvit, nic neříkat anebo se bránit protiútokem. Zvolil třetí možnost.

Když vešlo ve známost, že zastupitelstvo pražských Letňan – kde je zastupitelem – se hodlá jeho případem zabývat, reagoval slovy: „Je to nečestné, ale je to pouze politický boj“. Čímž celou věc posunul o debatní patro výš.

Teď už nejde jen o jednoho Pavla Sehnala či zneužití vakcinačního systému. Máme tu politický boj jako symbol nějakého zlomyslného, zákeřného chování.

Takže je namístě připomenout, že boj bývá i čestnou záležitostí. A není důvod, aby se to netýkalo i boje politického. Pokud jdu do politiky a udělám chybu, je logické, že přichází kritická reakce. Protože politika je i soupeření, či prostě boj. Na tom není nic špatného.

Pro poznání této „špatnosti“ se ale musíme posunout ještě o úroveň výš. Tedy k negativnímu vymezování vůči politice jako takové. Že je to něco z podstaty špatného. Známe to od jiného podnikatele, který nyní sedí na Úřadu vlády.

Politika není ničím výjimečným od jiných lidských činností. Jsou v ní dobří i špatní lidé. Dějí se tam pozitivní i negativní věci. Výsledky jsou kladné i záporné.

Svádět osobní problémy na „politický boj“ je nejen zcestné, ale i škodlivé pro vnímání politiky mezi lidmi, a tedy voliči. Pak se nedivme, kdo se dostává k moci.