Glosa Petra Peška: Nástrahy koalic

Petr Gazdík (STAN)

Petr Gazdík (STAN) Zdroj: Archiv Blesku

Debata Blesku o školství: Zleva Petr Gazdík (STAN), Alena Nohavová (KSČM) a Jiří Nantl (ODS) (17. 9. 2020)
Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.
Petr Bendl (ODS) na lednovém kongresu strany.
4
Fotogalerie

Jedním z výsledků uplynulých voleb - krajských a přinejmenším z poloviny i senátních - je testování koalic. Hlavně s ohledem na nadcházející sněmovní klání. Předáci zúčastněných stran - od těch středolevých po pravicové - si pochvalují, že se spolupráce vyplácí.

A v lecčems mají pravdu. Díky překonání programových rozdílů se podařilo vytvořit krajské koalice a sdružit senátní podporu. Andrej Babiš se vzteká, ale to je tak jediné, co v tuhle chvíli zmůže.

Zároveň je ale i pravda, že jen samotný odpor vůči současné vládní garnituře nestačí. Může být chvilkovým stmelovacím prvkem, ale nikoliv dostatečným. Stačí dva příklady z uplynulých dnů a hodin.

Někdejší šéf hnutí STAN a stále jeho vlivný předák Petr Gazdík se naštval na Piráty, s nímž jeho uskupení spolupracuje, protože si ve Zlínském kraji jeli po svém. A hlavně obešli STAN. Doslova "udělali podraz takového kalibru, že si chci s nimi vyjasnit, jakým způsobem bude probíhat naše komunikace ve ´velké´ politice," jak Gazdík řekl Novinkám.cz.

Později svá slova mírnil a spor se jeví jako zažehnaný, debata o spolupráci obou subjektů i pro sněmovní volby má pokračovat.

A jisté zaskřípání se ozvalo i v další linii politické spolupráce. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová zalitovala podpory senátorského kandidáta v Kladně Petra Bendla z ODS. Vadí jí, že se vymezil "proti přistěhovalcům a bezhlavé pomoci nepřizpůsobivým". Na Twitteru na to reagovala slovy: "Podpořila jsem kandidáta ODS, protože si vzájemně podporujeme řadu kandidátů po celé republice a je to náš přirozený politický partner. Při poříz ení fotky a videa na podporu jsem ale nevěděla, v jakém tónu kampaň povede a tento styl je mi úplně cizí a vadí mi."

Ani toto nejspíš nic dramatického v koaliční spolupráci nezpůsobí. Jen se ale ukazuje - a nejspíš ještě bude ukazovat - že až tak snadné to není.