Glosa Petra Peška: Solidní politická nejistota

Předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš

Předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš
Předseda ODS Petr Fiala
Předseda ODS Petr Fiala
Předseda ODS Petr Fiala
Předseda pirátů Ivan Bartoš a Zdeněk Hřib
6
Fotogalerie

Volič menších středopravých či levicových stran musel být po víkendu vyděšen. Podle volebního modelu Kantaru CZ, který byl zveřejněn v nedělních Otázkách Václava Moravce, by solidní jistotu sněmovního angažmá měli jen ANO, Piráti a ODS.  

Ostatní strany a straničky se dostaly do oblasti volebního ponoru, neboli do pásma kolem pětiprocentní podpory…

Panika bývá sice lákavá, ovšem většinou i předčasná. Takže na uklidnění společensko-politické situace přispěchalo v pondělí CVVM a vše je trošku jinak. Kromě jiného pořadí stran na stříbrné a bronzové volební pozici – tedy ODS a Pirátů - to jsou hlavně pozice dalších uskupení.

Například sociální demokraté, kteří ještě v neděli balancovali na hraně pětiprocentní kladiny, najednou šlapou na paty Pirátům (u nichž se během jednoho publikačního dne stalo z 18 procent pouhých 13,5 procenta). Stejně tak i komunisté si nějak polepšili, u ostatních je to kromě pořadí jakžtakž podobné.

Z toho plynou dvě poučení. Jednak je dobré rozlišovat mezi průzkumy, například právě Kantar CZ bývá přesnější. A to druhé praví, že průzkumy je třeba nepřeceňovat. Jakkoliv právě volební modely bývají z metodologického hlediska nejblíž skutečnému stavu.

Nicméně v jednom se shodují. Preferencím stále vládne hnutí ANO, které osciluje kolem 30 procent. Což je, bohužel, solidní jistota…