Glosa Terezy Zavadilové: Předčasné oslavy

Ministr dopravy Jisrael Katz s premiérem Benjaminem Netanjahu.

Ministr dopravy Jisrael Katz s premiérem Benjaminem Netanjahu. Zdroj: reprofoto youtube.com

Izraelský premiér Benjamin „Bibi“ Netanjahu je podezřelý z korupce. Jeho koalice už vymýšlí strategie, jak jej v křesle udržet i po případném obvinění. To je ale málo pravděpodobné, což poznamenal i Ehud Olmert, Netanjahuův předchůdce, který si za korupci sám odpykal šestnáct měsíců natvrdo.

Netanjahu, přítel Orbána a Berlusconiho, má za sebou zářivou kariéru – do čela vlády byl zvolen čtyřikrát. V poslední době si ale nasekal řadu nepřátel. Nejen v OSN či Evropské unii za nedodržování dohod o Palestině a porušování lidských práv, ale naštval si i soukmenovce.

Před pár týdny měl na výběr: buď půjde na ruku politicky stále sílícím ultraortodoxním Izraelcům a Zeď nářků bude dál spravována jako ultraortodoxní synagoga. Nebo vyjde vstříc reformním židům a diskriminační opatření zruší. Jeho kabinet si vybral konzervativce, takže američtí reformisté pohrozili, že přitáhnou finanční kohouty.

Liberální Izraelci v Tel Avivu už pořádají oslavné večírky, protože počítají s tím, že Netanjahu odstoupí. Aby to nebylo předčasné.