Investorům se vyplatí sledovat, kudy potečou peníze z Bidenova investičního balíčku

Nabíjecí stanice E.ON

Nabíjecí stanice E.ON Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Škoda Enyaq 80iV
Nabíjecí stanice Ionity
Nabíjecí stanice Ionity
Nabíjecí stanice E.ON
5
Fotogalerie

V negativním sentimentu minulého týdne, který vyvolala vysoká inflační data, se na americkém akciovém trhu poněkud přehlédlo schválení takzvaného infrastrukturního fiskálního balíku. Tento mamutí balík rozpočtových výdajů v objemu 1,2 bilionu dolarů činí skoro šest procent amerického HDP a znamená během pěti let téměř zdvojnásobení investic v několika klíčových oblastech.

Největší nárůst rozpočtu o 284 miliard dolarů půjde do dopravní infrastruktury, tedy do silnic, mostů, železnice, letišť, přístavů a také například do nabíjecích stanic pro elektromobily. Dalším velkým balíkem o rozměru 65 miliard dolarů je vysokorychlostní internet pro vesnické oblasti a jeho dotace pro chudší vrstvy obyvatel. Obdobné sumy pak půjdou i do energetické infrastruktury (hlavně elektrické sítě), vodní infrastruktury a nově do rehabilitace průmyslově znečištěných území.

U takového investičního balíku už lze najít množství akcií firem, které z něj budou disproporcionálně těžit. Na první pohled z něj budou profitovat výrobci techniky jako Caterpillar nebo dodavatelé materiálů a železárny. Na tyto akcie se ovšem investoři dívají už delší dobu, Caterpillar není zdaleka jen o tržbách z USA a železárny zase čelí vysoké mezinárodní konkurenci. Tyto firmy jsou navíc příliš velké na to, aby jim dodatečné tržby přidaly více než jednotky procent ročního růstu. Především menší firmy v některých úzkoprofilových segmentech mohou ale přinést vítanou páku bez „příměsí“ a bez přehnaného ocenění.

Kdy škončí růst inflace podle guvernéra ČNB?

Video placeholde
Očima guvernéra: Kdy skončí inflace? • Videohub

Namátkou bych zmínil telekomunikační trh, který v USA není zdaleka jen doménou několika největších hráčů. I když třeba AT&T bude rozvíjet pokrytí v odlehlých oblastech, vítězem mohou být již existující místní poskytovatelé s doposud nízkým využitím své infrastruktury. Chystaná podpora plateb za internet chudým domácnostem jim může zvednout využití sítí i v řádu desítek procent bez jediného dolaru potřebných dodatečných investic.

Autor je analytik České spořitelny