Jan Šindelář: Válečná sekyra na letišti je zakopána

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CSA

Včera oznámený průnik Travel Servisu do konkurenčních ČSA vyvolal mezi zaměstnanci i nestrannými analytiky šok. „Nevíme, co to přesně znamená, stále tu informaci vstřebáváme. Ale z pohledu pilota by to mohlo být nadějné. Oni jsou lepší obchodníci,“ vyjádřil se šéf odborového sdružení pilotů CZALPA Stanislav Fiala.

Nadějí by mohla být mimo jiné schopnost Travel Servisu najít pro své lidi a letadla práci v létě i v zimě. Podobně situaci vidí i analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík. „Pro všechny by to měl být dobrý byznys. Důležité také je, že se uklidní situace mezi dříve znepřátelenými firmami,“ uvedl analytik.

Na celé věci je přitom klíčová skutečnost, že Travel Service se k akciím dostane díky dohodě s Korean Air. To svědčí o mimořádném diplomatickém talentu majitelů Travel Servisu, především Jiřího Šimáně. Pro svou firmu partnerstvím s Korean definitivně vydobyl pozici „kamenné aerolinky“.

Na první pohled je s podivem, že asijskému orlovi stojí za pozornost hned dvě české mouchy. Vedení Korean Air se ale představa tuplovaného středoevropského partnerství zamlouvá, což je dobrá zpráva hlavně pro pražské letiště. Propojení letových sítí tří firem zvýší jeho hodnotu jako přestupního uzlu.

Vypadá to, že Korejci to myslí s budováním své pražské brány do Evropy vážně. Tím, že část akcií, na které mají nárok, přenechají jiné české firmě, zároveň zachovají pro ČSA status národního dopravce. Ten je důležitý především pro ruský trh, odkud plynou Českým aeroliniím největší tržby.

Na velkém usmíření zřejmě vydělá i matka ČSA, skupina Český aeroholding. Šimáně už naznačil, že Travel Service začne využívat některé jeho služby, jako je například údržba letadel, IT nebo právní služby. Do budoucna pak připadá v úvahu třeba společný nákup paliva nebo letadel. A konečně, do ČSA možná zavane svěží manažerský vítr. Prezident Philippe Moreels odejde z funkce. Zda to vše bude stačit na návrat do zisku, ukáže už příští rok.

letectvíletectví|E15