Jan Stuchlík: Spasitel národa

Ministr průmyslu a první místopředseda ODS Martin Kuba   (Foto ČTK)

Ministr průmyslu a první místopředseda ODS Martin Kuba (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Takového ministra Česko už dlouho nemělo. Plamenně brojí proti hamižným solárníkům a brání český průmysl před rostoucími cenami elektřiny. Pustil se do tažení proti daňovým únikům z pašovaného benzinu a nafty. Zastal se bankovních klientů soudících se poplatky.

Slíbil pomoc Frenštátu, kde vyletěl do povětří dům. Brání ČEZ před zvůlí bulharských úřadů. Ministr průmyslu Martin Kuba prostě chce vzbudit zdání, že bez něj by to tady nefungovalo. Sám dokáže úspěchů najít dost. Třeba se naposledy pochválil, jak dobře funguje exportní strategie, která platí zhruba rok. Díky ní se prý snížila o dvě procenta závislost Česka na vývozu do Evropské unie.

Když pomineme pochybnost, jestli stát může během roku pomoci firmám výrazně zvýšit odbyt v zahraničí, použijme matematiku. Evropská unie se loni dostala do recese. Logicky spadla i poptávka po zahraničním zboží včetně toho českého.

Sníží-li se kvůli recesi podíl vývozu do EU, musí logicky vzrůst podíl vývozu jinam. Ať je státní strategie jakákoli.

Kuba by prostě mohl trochu zvolnit. Veřejnost stejně jeho hyperaktivitu příliš neocení. Podle únorového průzkumu ho skoro polovina dotázaných vůbec nezná.

Pokud by ovšem přesto chtěl davy uchvátit, stačilo by, aby svůj obraz bojovníka a spasitele posunul po vzoru jednoho nejmenovaného prezidenta ještě kousek dál. Třeba by mohl čápům ukazovat, kudy se dostat do teplých krajin. Vydat se na značkování medvědů nebo by se mohl přímo podílet na hašení mediálně zajímavých požárů.