Jana Havligerová: Exministr Chládek není trafikant

Marcel Chládek

Marcel Chládek Zdroj: ctk

Patnáct nemocných dětí ze Sýrie plus jejich rodiny. Celkem tak má do Česka přiletět koncem září sedmdesát lidí. Snad je stále horlivější represivní složky nezatknou rovnou na letišti.

Fotbalová asociace oznámila, že přibírá exministra socialistického školství Marcela Chládka. Vytvořila pro něho nové místo generálního manažera státních reprezentací a fotbalových akademií. Důvod: „Reprezentace je výlohou naší práce. Proto se snažíme akademiím a reprezentacím zajistit nejen optimální sportovní zázemí. Věřím, že pan Chládek díky svému zaujetí a znalosti obou prostředí bude velkou posilou,“ uvedl šéf FAČR Miroslav Pelta.

Určitě. Zvlášť když exministr odmítá, že by funkce generálního manažera byla trafika. Vyjádřil to jasně, na úrovni vrcholové kopané: „Těžko to může být trafika. To by bylo, kdyby to bylo něco, čemu nerozumím. A já jsem fotbal dělal,“ zdůraznil Chládek.

Na podzim by se na Liberecku a Jablonecku mělo vedle české koruny platit i Jizerskou korunou. Cílem je sdružit drobné obchodníky a zajistit, aby turisté utráceli právě u nich a peníze neodtékaly přes zahraniční řetězce.

Jizerská měna se představí v elektronické verzi, jednoduchý platební systém má fungovat prostřednictvím jakéhokoli telefonu. Každý zapojený podnik bude mít svůj kód, spolu s ním se zadá požadovaná částka a odešle se. Aby byl projekt životaschopný, muselo by tamní měnou platit zhruba pět tisíc lidí. Model lokální měny se osvědčil ve Velké Británii i Německu. Snad klapne i v Jizerkách.