Jana Havligerová: Veřejný život kvete

zápisník, Jana Havligerová

zápisník, Jana Havligerová Zdroj: E15

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová oficiálně navrhuje, aby areál Pražského hradu patřil do vlastnictví státu. Návrh ústavního zákona už rezort poslal do připomínkového řízení. Takže navrhuje zestátnění budov, které v areálu patří katolické církvi. Její vládní kolega, lidovec Marian Jurečka, jí obratem vzkázal: „Blbost nelze pochopit, pouze politovat.“ My zase radíme, abyste se paní ministryni pokud možno vyhnuli. Jak říkal Jan Werich, nejhorší srážka v životě je ta s blbcem.

Vojtěch Filip se znovu stal předsedou KSČM a chce hledat nové voliče. Na levém břehu houstne provoz, náhončí tam posílají zelení i okamurovci, kteří jdou do voleb se Stranou práv občanů. Lovit chtějí i další partaje. Vlastně není divu. Lovných kusů tam přibývá.

O víkendu vyvrcholily oslavy 700. výročí narození Otce vlasti – českého krále a císaře římského Karla IV. Vyvrcholení zažili reprezentanti politického života, stejně jako další obskurní postavy veřejného života. Hlavně že je to za námi. Už bylo fakt překarlováno.

Hongkongské úřady nařídily přilepit k chodníkům dlažební kostky, aby předešly střetům policie s demonstranty. Podle deníku The Guardian se tak autonomní čínské území připravuje na návštěvu třetího nejvyššího politického vůdce pevninské Číny Čang Te-ťianga.

Čtěte také ze zápisníků dalších redaktorů E15: