Jana Havligerová: Vítejte v 50. letech

Pražský hrad (ilustrační foto)

Pražský hrad (ilustrační foto) Zdroj: Tomas Novak, Euro

Agrární komora žádá předkupní právo pro nájemce půdy. Abyste rozuměli, většina zemědělců nehospodaří na své, ale na pronajaté půdě. Není tak prý dostatečně zainteresována na investicích. Změnit to má okleštění vlastnických práv. Nejenom agrárníci však hýří dobrými nápady. Ministryně Šlechtová je přesvědčená, že komplex Pražského hradu by měl patřit státu. Zaručit by to měl přímo zákon. Vítejte v padesátých letech.

Poslanci ze sněmovního výboru pro školství, vědu a vzdělávání se chystají na pracovní návštěvu Číny. Nechtěně, původně mířili do Austrálie. Poněkud nákladný záměr jim ale zhatil organizační výbor Poslanecké sněmovny. Čínská náplast však také není špatná. Ostatně jedno kam, hlavně že se jede.

Dva komunističtí poslanci – Zdeněk Ondráček a Stanislav Mackovík – pro změnu na východní Ukrajinu, území pod kontrolou proruských separatistů. Je to ale soukromá cesta, do které nikomu nic není. Takže ji nehodlá komentovat ani sněmovna, ani ministerstvo zahraničí. Natož pak vedení KSČM. Soukromí je zkrátka nutné respektovat.

Český filmový a televizní svaz opět odměňoval nejhodnotnější počiny audiovizuální tvorby. Zcela zvláštní ocenění – Zlatý citron – udělil senátorovi, zemanovci Janu Velebovi. Za opakované, politicky motivované vyhrožování České televizi.

Čtěte další zápsiníky redaktorů E15: