Jaroslav Bukovský: Nebe a pekla brexitu

hlasování o brexitu

hlasování o brexitu Zdroj: ctk

Soudě podle explodujících finančních trhů, prozíraví burziáni považovali brexit za obdobně palčivou hrozbu jako okupaci Země mimozemšťany. Překvapení je nicméně terminus technicus, se kterým možná pracují drobní hráči obchodující přes brokera se sídlem v garáži na rohu ulice.

Nikoli ale velcí hráči. Pro ně je brexit úžasným eventem, kterak napravit svá skóre pošramocená v posledním roce paradoxně tím, že se prakticky nic zásadního, a hlavně konkrétního nestalo. A tak si přisazují a hrotí trendy.

Protože hlubší zlatý důl se zřejmě v dohledné budoucnosti neotevře. A tak se z brexitu, který je zatím věcně v rovině mnoho povyku pro nic, stává reálný problém s potenciálem kapesní finanční krize. Nezbývá než doufat, že spekulanti vbrzku zařadí zpátečku. Na každém eventu se dá totiž vydělat dvakrát – jednou cestou do pekla a podruhé cestou zpátky.

Poctivá práce spekulantů vytváří z předraženého a snobského Londýna, účtujícího si za každé hnutí prstem nesmyslnou prémii, podstatně vstřícnější místo k žití. Ze zpupného archetypu kolonialismu se pod dojmem padající libry stává investorsky i turisticky země zaslíbená.

Tak velký sale na značku Made in UK svět dlouho nezažil. Britské zboží do každé evropské rodiny, mohl by teď znít slogan exportérů. Místo pekelného scénáře bublajících kotlů se skučícími Brity na palubě se tak možná na evropské mapě byznysu rýsuje příběh právě opačný.

Kurz libry ke koruně