Britské banky jsou na kolenou, čtyři největší ztratily čtvrtinu hodnoty

Bankomaty Lloyds Bank

Bankomaty Lloyds Bank Zdroj: Reuters

Britské vale unii otřáslo ostrovním bankovním průmyslem. Jen akcie čtyřky největších bank z londýnské City ztratily od oznámení brexitu zhruba čtvrtinu své hodnoty, což odpovídá sumě kolem 40 miliard liber. Pokud některé z ekonomických odvětví může na nezávislé Británii podstatně tratit, mohou to být podle odborníků právě banky.

Opuštěním osmadvacítky mohou totiž britští finančníci přijít o volný vstup na jednotný unijní trh. Na bedra bank by tvrdě dopadlo i ochlazení ekonomiky, podpůrné akce centrální banky, ale i prostý odliv talentů.

„Londýn obsluhuje Evropu na základě takzvaného unijního pasu, díky kterému je možné poskytovat finanční služby do celé Evropy přímo z Londýna. Vystoupením z unie by banky sídlící v Londýně o pas přišly a musely by si vyjednat nové podmínky,“ uvádí Olga Cilečková z poradenské společnosti PwC.

„Britské finanční instituce by musely splňovat pravidla místních regulátorů. Co země, to tedy rozdíly v regulaci. To by výrazně zkomplikovalo řízení poboček a podstatně by se zvýšily náklady s dopadem na ziskovost bank,“ dodává hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Nejtvrdší úder na mapě britského finančního světa dostaly Royal Bank of Scotland a Lloyds Bank. Akcie obou bankovních gigantů propadly jen od pátku takřka o třetinu, ztratily tak zhruba třikrát více než zbytek burzy.

Ztráty akcií britských bank kvůli brexituZtráty akcií britských bank kvůli brexitu|E15

„Krom přístupu na evropský trh čelí banky velmi reálnému riziku recese britské ekonomiky a dalšího poklesu úrokových sazeb, a tedy úrokových marží,“ dodává analytik České spořitelny Petr Bártek. Podle něho se může do bankovního byznysu nepříznivě promítnout i vysoký podíl riskantních realitních úvěrů.

Oslabení bank by se zpětně mohlo tvrdě odrazit ve vývoji britské ekonomiky, aktuálně totiž ostrovní finančníci dodávají zemi kolem osmi procent HDP. „To je zhruba o šedesát procent více, než činí unijní průměr,“ doplňuje Cilečková. Bankovní reakcí na brexit může být podle expertů přesun služeb do ostatních evropských finančních center nebo zcela mimo Evropu. První vlaštovkou může být banka HSBC, která zvažuje přesun svého sídla do Hongkongu.

Propady napříč Evropou
Brexit s sebou strhl do propasti finanční trhy napříč kontinentem. Oběťmi jsou vedle osmiprocentního propadu britské libry proti euru a dvanáctiprocentního pádu ostrovního akciového indexu FTSE 250 i zbylé evropské trhy. Kontinentální akcie z indexu Eurostoxx 600 od pátku zlevnily o deset procent, nejvíce znehodnotil irský trh, od oznámení brexitu jsou tamní akcie o patnáct procent níže. O obdobnou sumu přišly zatím v průměru akcie evropských bank.