Jaroslav Bukovský: Stříhají dokola velké chlapečky

Sídlo OKD v Ostravě

Sídlo OKD v Ostravě Zdroj: Euro Petr Berger

Bylo jen otázkou času, kdy napjatá sociální situace na Ostravsku vyústí v první výbuch. Jen nikdo nečekal, že k němu dojde tak brzo. V neděli 15. září čtyřiačtyřicetiletý muž z Havířova odpálil byt, v němž kdysi bydlel.

Není náhodou, ale spíše statistickou nutností, že havířovský byt je ve vlastnictví firmy RPG spřízněné s nejmenovaným, svého času velebeným, toho času proklínaným podnikatelem žijícím na Šumavě. Zda byl muž bývalým zaměstnancem OKD, není jasné, jen statisticky pravděpodobné. Nikdo nebyl zraněn, zničeny byly dva byty. Aneb hradní scénář financování dolu Paskov je ohrožen.

O co méně věří Češi v Boha a konjunkturu, o to větší autoritou je pro ně čtyřiadvacet let po revoluci prokurátor. Podle průzkumu věří olomouckému žalobci Ivo Ištvanovi hned dvě třetiny Čechů. Zdroj, který si přál zůstat v anonymitě, uvedl, že jeho důvěru si prokurátor získal především perfektně uvázaným uzlem na kravatě. Další hlasy mezi důvody jmenují přes brněnský původ perfektně zvládnutý olomoucký hantec či rádoby ledabyle padající pramínek vlasů do čela. Poslední z oslovených věc uzavřel slovy, že víru přece odůvodňovat netřeba.

Zásadní odhalení zaznělo z řad žurnalistických investigativců. Týká se pánů Klause, Fischera a Rusnoka a jejich společných aktivit. Padají slova jako krácení a zamést či dokonce odstřihnout. Zadání je jasné: Před veřejností musí vše vypadat tip top. Podle agentur zmíněné trio navštěvuje každý měsíc kadeřnictví na úřadě vlády. Cena? 120 korun.