Jiří X. Doležal: Než za prezidenta Horáčka, tak to snad radši Zemana

Michal Horáček

Michal Horáček Zdroj: čtk

Michal Horáček oznamuje svoji kandidaturu na prezidenta
Michal Horáček s manželkou
Start prezidentské kampaně Michala Horáčka (3. listopadu 2016)
Start prezidentské kampaně Michala Horáčka: S manželkou Michaelou Hořejší - Horáčkovou (3. listopadu 2016)
Start prezidentské kampaně Michala Horáčka: S manželkou Michaelou Hořejší - Horáčkovou (3. listopadu 2016)
17
Fotogalerie

Strašně mne mrzí, že můj nejoblíbenější textař přijal roli, kde si z něj chtě nechtě musím dělat srandu. Když se bohatý pražský intelektuál ale rozhodne kandidovat na prezidenta v momentě, kdy vůbec neumí veřejně mluvit, je to legrace.

Michal Horáček je geniální básník a mimořádně úspěšný byznysmen, nic z toho jej však na kandidaturu na prezidentský úřad nedeleguje. Spíše naopak. První důvod je zjevný každému. Prezident republiky je symbolická funkce, a člověk, který ji zastává, by měl mít mravní kredit. Vím, že se Miloš Zeman snaží, aby tuto zásadu znehodnotil, ale zatím se mu ještě úřad úplně zkompromitovat nepodařilo, zatím zkompromitoval jen sebe.

Je proto pořád ještě důležité, aby prezident naší země neměl nějaký velmi zjevný etický škraloup. A i když se teď projevím jako maloměšťák, musíme si přiznat, že pan Horáček zbohatl - dokonce hodně zbohatl - na sázkách.

Vím, že to v naší politice není poprvé, kdy se do zastupitelské funkce dostává člověk, který nadělal prachy na tak škodlivém sociálně patologickém jevu, jako jsou hry o peníze. Ale nelíbí se mi to. Nevidím jediný rozdíl mezi tím, když někdo vydělá prachy na síti sázkových kanceláří, nebo na síti prosperujících bordelů nebo jako pornoproducent.

Jde o srovnatelné formy sociálně patologické lidové zábavy. Nevidím na nich nic špatného, nemám s takovými lidmi problém, neopovrhuji jimi ani se jich nějak maloměšťácky neštítím. Ale opravdu by se mi nelíbilo, kdyby někdo s takovou minulostí měl zastávat tak čestný post, jako je úřad prezidenta.

Druhý důvod - který mne vedl k napsání tohoto textu - se pak projevil naplno v jeho vystoupení v Událostech, komentářích ve čtvrtek večer. Nikdy jsem neviděl slabší, nepřesvědčivější, nudnější, rozumbradovštější a nejistější veřejný projev začínajícího politika, než předvedl pan Horáček.

CELÝ KOMENTÁŘ SI MŮŽETE PŘEČÍST NA WEBU REFLEX.CZ