Komentář Dušana Šrámka: Babišova nahrávka je jen špička ledovce, novináři rezignovali na práci

Andrej půjde z kola ven.

Andrej půjde z kola ven. Zdroj: politika, Babiš, Pilný, Sobotka, ministr, musíte vědět

Babiš o další nahrávce, kde mu redaktor nabízí informace z živé policejní kauzy
Andrej Babiš
Zeman a Babiš
4
Fotogalerie

Úniky z policejních spisů jsou dlouhodobě morem tuzemské žurnalistiky. Na vině jsou ale i zločinci v policejních uniformách. Kde je nabídka, najde se poptávka.

Andrej Babiš na zasedání bezpečnostní rady státu popřel, že by někdy viděl nebo měl v rukách nějaký živý spis. Předseda ANO ovšem na jedné z nahrávek, o kterých se zatím neví, kdo je vlastně pořídil a za jakým účelem, mluví s dnes už bývalým novinářem Markem Přibilem z deníku MF Dnes.

Ten spadá pod Agrofert, ještě donedávna Babišův. Podle nahrávek spolu řeší články, které by měly zkompromitovat politické konkurenty ANO. Ze záznamu také vyplývá, že si vicepremiér pročítá živý spis ke kauze Beretta.

Modelový příklad

V kauze Beretta podezírají policisté jednoho svého současného a jednoho bývalého kolegu a týká se údajného vynášení informací z trestních spisů za úplatu v případech Nemocnice Na Homolce a pražského dopravního podniku. Na schůzce novinář Babišovi předává dokumenty, které mají pocházet právě z policejního vyšetřování tohoto případu, tedy případu vynášení informací z trestního spisu. Podle Přibila by informace poškodily ČSSD a ODS. Babiš se s novinářem domlouvá na nejvhodnějším termínu zveřejnění. Přibil navrhuje, že zařídí také zveřejnění v deníku Právo, aby článek nevyšel jen v MF Dnes, ve které novinář pracoval a kterou vlastnil Babiš.

Video: Babiš o další nahrávce, kde mu redaktor nabízí informace z živé policejní kauzy

Bez ohledu na to, zda Babiš v tomto případě mluví pravdu, anebo jenom zapírá, jak občas bývá jeho zvykem, nahrávka je zcela modelovým příkladem toho, co se ví z jiných zdrojů už dávno. Že totiž Andrej Babiš vehementně shání kompromitující materiály na své politické protivníky a podnikatelskou konkurenci.

A oba případy skutečně mohou poškodit jak ČSSD (Homolka), tak ODS (dopravní podnik). Nahrávka navíc plně zapadá i do agendy, kterou pravidelně se všemi podrobnostmi ventilují édia, která má ministr financí dnes zaparkovaná ve svěřenském fondu. Především Lidové noviny oplývají vždy exkluzivními informacemi z trestních spisů včetně povolených odposlechů.

A to především v těch případech, na nichž má „bývalý majitel“ eminentní zájem. Přibila by mohl na nahrávce zastoupit kterýkoli z jeho poskoků, u nichž není jasné, zda jde ještě o novináře, anebo o policejní agenty.

Úniky z policejních spisů jsou dlouhodobě morem tuzemské žurnalistiky. Řada rádoby investigativních novinářů dávno rezignovala na jakoukoli systematickou a kritickou práci v trestněprávních kauzách a stali se jenom přežvýkávači policejních prefabrikátů. Kolika lidem tím zničili život? Že jde častokrát o kauzy, které stojí na vodě? Že po letech postižení, oběti policejně - prokurátorské zvůle, chodí od soudů očištěni? To je už samozřejmě nezajímá. Na druhé straně – kde existuje nabídka, tam se najde i poptávka.

Ministr nebo prezident

Nebýt policejních zločinců v uniformách a státních zástupců, kteří si hrají své mocensko mediální hry, k žádným únikům by nedocházelo a zmínění novináři by neměli o čem psát.

Z tohoto pohledu je možná ještě zajímavější ta část nahrávky, kde Přibil hovoří s Babišem o zdroji dokumentů, kterým jsou policisté nebo bývalí policisté. A že tyto zdroje vyzvídají, jestli „se může počítat“ s tím, že by se v budoucnu bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta stal ministrem vnitra. Babiš, který si vzal tohoto svého komplice z bezpečnostních složek na ministerstvo, na to říká, že mu Šlachta vzkázal, že by chtěl být policejním prezidentem.

Právě v tom je jádro obsahu celé nahrávky. V propojení všemocného a všehoschopného šéfa ANO, jeho médií a části represivního aparátu, který „maká“ v jeho žoldu.

Autor je publicista a redaktor serveru Česká justice