Komentář Heleny Horské: Je rozhodnuto - úroky v Česku půjdou nahoru

Budova ČNB

Budova ČNB Zdroj: Profimedia.cz

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
ČNB
Peníze, koruny
5
Fotogalerie

Den před svátkem české státnosti zasedala sedmičlenná bankovní rada ČNB a hlasovala o úrokových sazbách. Hlasování bylo velmi těsné. Tři členové byli pro zvýšení úrokových sazeb, čtyři proti.

Ze slov guvernéra Jiřího Rusnoka, který na tiskové konferenci rozhodnutí komentoval, je zcela zřejmé, že úrokové sazby půjdou nahoru, jen nemusí jít hned a prudce. Vždyť nehoří! Z pohledu na cenovky v regálech s máslem či vejci může mít sice spotřebitel jiný pocit, ale ceny ostatního zboží a služeb tak prudce nerostou.

Inflace se drží v přijatelné vzdálenosti od dvou procent, což je tempo, které naše centrální banka považuje za zdravé. Stačí, když úrokové sazby půjdou pozvolna nahoru. I tak předeženeme okolní země včetně eurozóny, jejichž centrální banky se zatím ke zvyšování sazeb nechystají.

Nečekaně silný růst české ekonomiky a vzdouvající se mzdy i ceny nemovitostí diktují ČNB zvyšovat sazby. Navíc česká koruna je už několik měsíců uzamčená v blízkosti kurzu 26 korun za euro a neposiluje tak, jak by se dalo očekávat. Silná koruna stejně jako vyšší úrokové sazby tlumí ekonomiku a inflaci, koruna dokonce rychleji a silněji. Když ale koruna neposiluje, je třeba zvedat úroky. I proto původní představa centrální banky, že první srpnové zvýšení úrokových sazeb od globální finanční krize bude osamocené a na další si počkáme až do druhé poloviny roku 2018, vzala za své.

Úrokové sazby musí nahoru, není důvod je držet u nuly. Už na začátku listopadu čekáme další, v pořadí druhé zvýšení základní úrokové sazby ČNB. Poté v první polovině 2018 by měla následovat další dvě. V polovině příštího roku očekáváme repo sazbu na úrovni jednoho procenta a korunu u 25,40 za euro.

Rychlost zvyšování sazeb bude do velké míry záviset na vývoji kurzu koruny. Pokud zůstane koruna uzamčená v blízkosti současných hodnot nebo dokonce oslabí, bude centrální banka muset zvyšovat úrokové sazby ještě rychleji. Naopak začne-li koruna výrazněji posilovat, ve druhé polovině roku 2018 až přes úroveň 25 korun za euro, růst úrokových sazeb se zpomalí.

Autorka je hlavní ekonomkou Raiffeisenbank