Komentář Jany Havligerové: Hlas voleb a Babišova kouzla

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Jakub Poláček

Máme to za sebou. Tedy my, co chodíme k volebním urnám. Protagonisté partají, kteří hráli o všechno, mají naopak hodně práce před sebou. Zdůvodnit před veřejností, proč volby dopadly tak, jak dopadly, přitom patří k tomu nejjednoduššímu. Méně snadné už bude vyříkat si to uvnitř stran a hnutí, a hlavně vymyslet jak dál. Je to důležité. Volby do obecních zastupitelstev a Senátu naznačily, jak by mohl vypadat budoucí střet o Poslaneckou sněmovnu. A možná i to, že nemusí být až tak vzdálený.

Strany a hnutí si pro jistotu budou muset spočítat i zisky a ztráty z případných předčasných sněmovních voleb. Jedna věc už je zřejmá. Hlavními soky budou pravice a hnutí ANO. Jednoznačně na vzestupu je ODS, na Andreje Babiše ale zatím ještě jako solitér nemá. Málo platné, pokud se jedná o sněmovnu, skóre z průzkumů je 28 až 30 procent pro anoisty proti 13 až 15 procentům pro ODS. I tyto volby „druhého řádu“ ukázaly, že pravice by se potřebovala stmelit a pohřbít vzájemné averze, často pramenící z dávno překonané minulosti.

Pravice, a to platí především o TOP 09, která se dostala na úroveň regionální strany, nemůže nechat bez povšimnutí úspěch různých sdružení, hnutí nezávislých kandidátů a starostů. Ti získali zdaleka nejvíc mandátů. Navíc tentokrát takovým kandidátkám hodili hlas i voliči ve středních a větších městech. Uvažovat o alianci například se STAN by stálo za hřích. Ostatně vemluvit se do přízně některým vůdcům takových uskupení už se snaží i Babiš. Nejspíš mu dochází, že moc peněz a marketingu má své limity. A že ANO pro tuto chvíli narazilo na strop. Což samozřejmě neznamená, že politiku vzdá. Přijdou další eskamotérské kousky.

Zavedené politické strany také musejí začít brát vážně Piráty. Možná se domnívaly, že hvězda partaje, které fandí především mladí, zazáří a zhasne. Nestalo se a Pirátská strana z politické mapy nezmizí. Naopak je představitelné, že po příštích parlamentních volbách by dokonce mohla promlouvat do sestavování vlády. Hodně zjednodušeně řečeno – důležité bude, jestli se Piráti přikloní k ODS, nebo k ANO.

O debaklu levice bylo snad už řečeno vše. Tonoucí se stébla chytá, což je patrné třeba z komunistického návrhu zrušit promlčení privatizačních kauz z devadesátých let. Pro ČSSD je zase stéblem účast v Babišově kabinetu. O to, jestli ho ČSSD má pustit, anebo se ho má urputně držet, se mezi přáteli a přítelkyněmi odehraje pořádná řež. Bude to mela, po které by nemusel zůstat kámen na kameni. A možná po ní nezůstane ani pouhá jedna sociální demokracie.

Zvláštní kapitolu si zaslouží Okamurova SPD. Strana velkohubého vůdce dostala… Jak to slušně říct… Zkrátka pohořela. V obecních volbách získala tři procenta hlasů.

To je dobrá zpráva. Jejím rubem je, že část jejích původních voličů přeběhla k ANO. A předseda Babiš tento elektorát nepouští ze zřetele. Udičku v podobě návrhu na přímé volby starostů už nahodil.