Komentář Jany Havligerové: Rozpočtová kanonáda

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: profimedia.cz

Diskuze o státním rozpočtu na příští rok je zatím ve fázi palebné přípravy, ale i z ní je zřetelně vidět, jak bude vypadat bojiště ve sněmovně, až projednávání plánu státních financí začne naostro. Na jedné straně je Babišova vláda pevně usazená v zákopech s týlem krytým komunisty. Soustředěná palba se bude ozývat z opozičních lavic, na zteč to ale nebude.

Ministrům k vítězství postačí jen odolnost. Tu kanonádu budou muset prostě přetrpět. Při prvním čtení návrhu, kdy se schvaluje jen rozpočtová bilance, jim o nic jiného nepůjde. Premiér sice tvrdí, že o podpoře rozpočtu bude jednat se všemi stranami, ale to jsou jen takové řeči. Bude snad vážně diskutovat například s TOP 09, která chce, aby zmizel 40miliardový schodek a o 30 miliard se zvýšily výdaje na investice? Zlaté oči. Na rovinu to říká ministryně práce Jana Maláčová z ČSSD. Vládní koalice podle ní bude primárně jednat s komunisty.

Hladký postup rozpočtu do druhého čtení je prakticky jistý. Ekonomičtí experti KSČM, poslanec Dolejš i šéfka rozpočtového výboru Vostrá, připouštějí, že navrhovaný deficit není optimální. Podstatnější však prý je, že vláda plní své rozpočtové priority. Rozuměj, porostou penze, platy a tak dál. Rozdá se 140 miliard korun, o něž vláda pro příští rok navýšila výdaje.

První čtení zkrátka skončí pro vládu happy endem. Kritika bude silná, ale to bude všechno. Z vládních řad, pokud budou mít koaliční poslanci a komunisté vůbec chuť vést debatu, se maximálně dozvíme, že schodkové rozpočty sestavovaly i pravicové vlády ODS. Na lámání chleba nicméně může dojít ve druhém čtení návrhu rozpočtu, kdy poslanci podávají pozměňovací návrhy. Kreativitě se meze nekladou a požadavků je pravidelně víc než dost.

Podstatné bude zvláště to, čeho se budou dožadovat právě komunisté. Teprve v ten moment se začne vyjednávat cena za jejich podporu. A protože je možné měnit jen něco za něco, konkrétně při zvýšení některých výdajů zároveň jiné škrtnout, nemůže nikdo nic považovat za definitivní. Snad až na mandatorní výdaje – krátit před volbami slíbené peníze na důchody by mohl jen opravdový nelida.

Trochu vzrušení do poklidného projednávání rozpočtu na příští rok by mohly vnést leda snad politické povolební turbulence uvnitř ČSSD. K těm se sice schyluje, ale ani socialisté si nemohou dovolit jít proti vlastnímu programu. Rozpočet bohužel naplní očekávání nevládních ekonomů: zbytečný schodek, nesystémové navýšení důchodů, růst platů, který zrychlí inflaci.

O miliardových dárcích pro voliče, jako je 75procentní sleva na jízdném pro studenty a seniory, už je úplně zbytečné mluvit. Ale třeba nebudou mít dlouhé trvání. O navýšení platů se stále vehementně hlásí zdravotníci. Když už tedy vláda utrácí, přidat jim by mělo alespoň nějaký smysl.