Komentář Petra Peška: Opozice ve stínu

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová Zdroj: Blesk Zprávy

Předseda ODS Petr Fiala byl v roušce poznat i z dálky (24. 3. 2020)
Miroslav Kalousek v pořadu Prostor X
Miroslav Kalousek s rouškou na tiskovce TOP 09 kvůli opatřením při pandemii koronaviru
Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek v roušce na tiskové konferenci, kterou strana přenášela na svém Facebookovém profilu. (20. 3. 2020)
Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek si s rouškou hlavu nelámal. Nos a pusu mu zakrývala šála k obleku ( 24. 3. 2020)
8
Fotogalerie

Krize je v mnohém podobná revoluci. Zažité pořádky se mění, starý režim se obrací vzhůru nohama. A bita je i politická opozice. Mediální prostor opanovala vládní garnitura, což je za současné krizové situace logické. Na důležitosti nabralo to, co se bude opravdu dít. A ne nějaké alternativní scénáře, které jsou v současné krizové situaci vnímány jako zbytečný luxus.

Neboli opozice se ocitla v těžké situaci. Nářky týkající se mediálního nezájmu jsou pochopitelné, ale pochopitelný je i ten nezájem. I s tím ale šlo něco dělat. Chyběly roušky a další ochranné pomůcky? Tak proč neudělat spektakulární společnou akci a nedovézt kamion s pomocí do některé nemocnice či domova pro seniory?

Anebo proč nejít do nějaké české textilní firmy a vládu usvědčit z toho, že místo objednávání pofidérních a drahých roušek z komunistické Číny mohla více a efektivněji zapojit domácí průmysl?

Řada příkladů pomoci od opozičních politiků přišla, to je třeba říct. Byly to ale jen partikulární akce, o nichž se dozvěděl jen okruh jejich fanoušků na sociálních sítích. Chtělo ukázat, že je tu síla, která dokáže nahradit současnou, těžkopádnou a nepříliš efektivní vládní garnituru. Což se bohužel nepodařilo.

Nabízí se samozřejmě otázka, co tato situace udělá s politickými preferencemi. Máme před sebou množství voleb a není vyloučeno, že navzdory koronavirové krizi se mnohé z nich uskuteční. Nabízejí se v podstatě dva základní scénáře.

Prvním je, že to vláda ustojí. A ještě si polepší, což se týká samozřejmě hlavně hnutí ANO. Lidé alias voliči budou brblat kvůli chybám, které se hlavně v počátku šíření pandemie staly. Ale nakonec dojdou k závěru, že právě ONI jsou tou jedinou relevantní vládnoucí silou. Neboli že v krizovém či postkrizovém stavu není dobré riskovat změnu.

Pak je tu scénář druhý. Ekonomika zaznamená velký propad, firmy budou krachovat a propouštět, lidé se dostanou do existenční krize. A začnou hledat alternativu. Je ovšem pravděpodobné, že nikoliv mezi umírněnými pravicovým stranami, ale u propagátorů radikálních, ještě populističtějších řešení.

Zatím nemáme relevantní data, která by ukazovala na pravděpodobnost prvního, druhého či jiného scénáře. Nejnovější průzkum z dílny STEM, který ze zjevných důvodů není třeba přeceňovat, ukázal na růst hnutí ANO. Ale i na selekci mezi opozicí, která by byla prospěšná. Není třeba sedm straniček, které budou říkat zhruba totéž, ale dvě až tři síly, z nichž některé se ukážou jako solidní alternativa. Tedy pokud k tomu nebude jednobarevná vláda…