Tým ekonomů vyráží pomoci české ekonomice v době pandemie, do jeho čela se postaví Jan Švejnar

Jan Švejnar

Jan Švejnar Zdroj: Michael Tomes

Tomáš Sedláček
2
Fotogalerie

Řešení současné koronavirové krize, ale hlavně pak jejích následků. To by měly být základní úkoly nového ekonomického týmu ústředního krizového štábu, který se dnes poprvé sešel. Tvoří jej přední čeští ekonomové v čele s ekonomem Janem Švejnarem. Zároveň vznikla jiná, širší neformální platforma s názvem KoroNERV-20. 

V týmu, který by pomáhal s obnovou české ekonomiky po uplynutí pandemie koronaviru, jsou vedle Švejnara také rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, ekonom Tomáš Sedláček z ČSOB a Univerzity Karlovy, docentka ekonomie Ilona Švihlíková, ekonom ČMKOS Martin Fassmann, ekonom ETUI Jan Drahokoupil, Daniel Münich, Filip Matějka a Štěpán Jurajda z CERGE-EI, Michal Mejstřík z Institutu ekonomických studií UK, bývalý ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ekonom České spořitelny Petr Zahradník.

Ke spolupráci byl osloven také bývalý viceguvernér České národní banky, ředitel konzultantů v KPMG Mojmír Hampl. Ten pozvání ale nepřijal. „Důvodem je negativní zkušenost s podobnými vládními či ministerskými týmy z minulosti,“ řekl deníku E15.

Oficiálně o vzniku ekotýmu dnes informoval šéf krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček. 

„My jsme teď skončili první videokonferenci, kde jsme si stanovili úkoly nebo cíle, které by tento tým měl zpracovávat. Očekávám, že ústřední krizový štáb bude schopen vládě dávat doporučení i v oblasti dlouhodobějších ekonomických a stabilizačních opatření,“ řekl Hamáček. Ekonomický tým se podle něj bude mimo jiné inspirovat ekonomickými opatřeními v zahraničí.

Původně měl podobný krizový štáb vzniknout pod vedením ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO). Ten však již v pondělí uvedl, že takový krok oproti původním plánům nepodnikne.

V úterý pak ale pro deník E15 dodal: „Nebudeme bojkotovat nic, co dává smysl a pomůže, ale je zbytečné vytvářet něco, co funguje a má to zázemí.“

Původně zamýšlený Havlíčkův štáb měl být pracovním orgánem vlády pro řešení strategických hospodářských záležitostí spojených s krizí, ale i jejích následků. 

Další iniciativa v boji proti koronaviru

Jiná, neformální skupina ekonomů a odborníků včera potvrdila založení iniciativy s názvem KoroNERV-20. Jejím cílem je posuzovat kroky veřejných institucí a hledat krátkodobá řešení, jak kormidlovat hospodářství v krizi způsobené dopady koronaviru, ale přijít i s dlouhodobými návrhy, jak vrátit Česko k prosperitě, napsal server Peníze.cz. Některá jména se v obou odborných týmech opakují – například ekonomové Danuše Nerudová, Daniel Münich, Michal Mejstřík či Tomáš Sedláček.

Mezi členy KoroNERV je finančník Petr Stuchlík či zmíněný Mojmír Hampl. Jemu tato platforma vyhovuje více. „KoroNERV-20 má ambici být širší platformou pro celý veřejný prostor, ne jen pro momentální členy momentální vlády,“ poznamenal Hampl.

Podle Stuchlíka KoroNERV-20 vznikl jako neformální skupina lidí, kteří navzájem sdílejí a korigují své názory. „Motivace je jasná – přežít s co nejmenšími škodami. Po zdravotní stránce je kompetence na státu a vede si – pokud mohu soudit – snad docela dobře. Ale pokud jde o byznys, je situace k dnešnímu dni poměrně chaotická, podnikatelé kolem mne tápou a narážejí na byrokracii a nedotaženost,“ dodal.

Mezi členy jsou dále například šéf EGAP Jan Procházka, expert na vzdělávání Bohumil Kartous, epidemiolog Petr Smejkal (IKEM), daňový poradce Jiří Nekovář nebo Marta Gellová, šéfka organizace EFPA ČR zaměřující se na vzdělávání finančních poradců.