Komentář Simony Hornochové: Nezapomeňte oznámit osvobozený příjem vyšší než pět milionů korun

Daňové přiznání.

Daňové přiznání. Zdroj: Profimedia

V rámci diskuse o daňových opatřeních vlády v souvislosti se zmírněním dopadů šíření koronaviru není upozorňováno na jednu z blížících se daňových povinností. Tou je povinnost každé fyzické osoby, která v roce 2019 obdržela příjem osvobozený od daně z příjmů vyšší než pět milionů korun, oznámit toto finančnímu úřadu. 

Tato povinnost vzniká, přestože se žádná daň se z těchto příjmů neplatí. Důležité je, že se týká i fyzických osob, které nepodávají daňové přiznání. Daňoví poradci v minulosti avizovali, že finanční úřady ukládají pokuty za nesplnění této povinnosti v nemalém počtu případů, protože občané o oznamovací povinnosti často nevědí.

Povinnost vzniká, pokud fyzická osoba například zdědila nebo v rámci rodiny dostala darem majetek, převedla movitou věc či obchodní podíl nebo měla v roce 2019 jiný osvobozený příjem v hodnotě vyšší než pět milionů korun. Termín pro podání oznámení finančnímu úřadu je navázaný na termín pro podání daňového přiznání a letos uplyne 1. dubna 2020. 

Součástí žádného z vládních „liberačních balíčků“ v daňové oblasti zatím není prominutí pokut za případné zpoždění s tímto oznámením, a je tedy potřeba je neprodleně podat. Teoreticky je možné následně žádat o prominutí případné pokuty i individuálně, ale obecně může být problém prokázat takzvané ospravedlnitelné důvody pro toto prodlení. 

Oznamovací povinnosti je potřeba věnovat pozornost, protože pokuty za její nesplnění jsou vysoké a odvíjí se od hodnoty příjmu, který je předmětem oznámení.

Simona Hornochová je daňová poradkyně, někdejší náměstkyně ministra financí. V současnosti působí v advokátní kanceláři Kocián, Šolc, Balaštík.