Schillerová předloží návrh rozpočtu s rekordně vysokým schodkem

Alena Schillerová

Alena Schillerová Zdroj: Michaela Szkanderová

Členové vlády na tiskové konferenci ke koronaviru: Premiér Andrej Babiš (ANO), ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)
Na pražské letiště dorazila dodávka 1,1 milionů respirátorů z Číny. Na místě dohlížel premiér Andrej Babiš (ANO)
Na pražské letiště dorazila dodávka 1,1 milionů respirátorů z Číny. Na místě dohlížel premiér Andrej Babiš (ANO)
4
Fotogalerie

Česko bude mít v letošním roce zřejmě nejhorší schodek státního rozpočtu v historii. Kvůli pandemii koronaviru předloží v pondělí ministryně financí Alena Schillerová (ANO) vládě novelu zákona o státním rozpočtu pro tento rok, která zvýší schodek z plánovaných 40 miliard na 200 miliard.

„Mám připravený návrh s deficitem 200 miliard korun a počítám s posílením nemocenského pojištění,“ uvedla o víkendu ministryně. „Nevíme, kolik budou náklady krize, tak bych posílila i kapitolu rozpočtové rezervy,“ dodala Schillerová. Dosud nejhorší deficit mělo Česko v roce 2009, kdy kvůli dopadům světové finanční krize přesáhl schodek 192 miliard korun.

Nedostatek peněz chce Schillerová pokrýt vydáním státních dluhopisů. „Máme stále zdravé veřejné finance, nízké zadlužení, přebytkové zdravotní pojištění, přebytkové municipality. Takže naše pozice na to, abychom si mohli půjčit, je,“ uvedla Schillerová. Uspořit pak chce především v obraně, kde se odloží nákupy za tři miliardy korun. Omezí se také slevy na jízdném, kde chce stát ušetřit 1,5 miliardy.

Na schodku se podepíše především státní pomoc zasaženým firmám a podnikatelům. Premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že na přímou pomoc půjde 100 miliard korun. Kromě toho bude vláda jednat o dalších úlevách a kompenzacích pro firmy a podnikatele, jako je například odklad plateb daní nebo odpuštění odvodů sociálního pojištění pro živnostníky na několik měsíců, čímž by stát mohl přijít až o osmnáct miliard korun. Opatření mají pomoci firmám začít po opadnutí krize rychle najet do starých kolejí a zmírnit hospodářskou recesi, která je podle Babiše nevyhnutelná.

Peníze půjdou také do zdravotnictví, ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) podle svých slov utratil více než miliardu korun na nákup ochraných pomůcek.

Na rozpočet nicméně bude mít vliv vývoj v ostatních zemích, makroekonomické prognózy jsou momentálně podle zástupců vlády zatížené nejistotou. „Nezáleží jen na tom, jak to zvládneme v Česku, ale v celé Evropě, USA a jak rychle se vzpamatuje Čína,“ míní ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (ANO). Hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek odhadl, že by česká ekonomika letos mohla klesnout až o deset procent.

Sněmovní opozice po novele státního rozpočtu volala už minulý týden. Poslanec a exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl, že prohloubení schodku je nezbytné. „Škoda jen že si to budeme muset celé půjčit a skokově tak zvýšit státní dluh. Vlády Andreje Babiše a Bohuslava Sobotky v době hojnosti žádné rezervy netvořily a ty, které zdědily, zbůhdarma prožraly,“ uvedl Kalousek.

Co dál čeká Česko

• Přísná karanténní opatření, která stát kvůli nákaze zavedl, by se mohla začít uvolňovat zhruba od poloviny dubna, pokud bude méně než 8500 nakažených, řekl předseda ústředního krizového štábu Roman Prymula.

• Cestování do zahraničí může být omezené v následujícím roce či dvou.

• Školy se v tomto školním roce otevřou zřejmě na přelomu května a června.