Konzervativní liberálové hlídají novou koalici

Vítěz německých voleb 2021 Olaf Scholz, lídr SPD

Vítěz německých voleb 2021 Olaf Scholz, lídr SPD Zdroj: Reuters

Vítěz německých voleb 2021 Olaf Scholz, lídr SPD
Lídr SPD Olaf Scholz
3
Fotogalerie

Už měsíc se v Německu jedná o nové vládě. Že to bude semaforová koalice SPD/FDP/Zelení, je už jasné, jiná možnost při vnitřních problémech poražené CDU/CSU ani není. Nová trojkoalice pod vedením současného vicekancléře, sociálního demokrata Olafa Scholze, už má rámcový program. V Německu se tomu říká „sondovací dohoda“, která se nyní konkrétně rozpracovává do podrobného programového prohlášení. Na čem se tedy strany dohodly, že se v programu dohodnou?

Prioritou vlády bude hledání cesty ke klimatické neutralitě německé ekonomiky, zvýší se minimální mzda na 12 eur na hodinu a pojištění pro děti, kterým hrozil pád do chudoby. Budoucí vláda se bude zaštiťovat dvěma pojmy: modernizace a digitalizace. Německo je podle vidění nastupující koalice zaostávající země nejen v digitalizaci, ale i v modernizaci praktického života ve 21. století. Jak se tohle všechno může změnit: samozřejmě že rozsáhlými investicemi do nových technologií, které usnadní komunikaci a sníží náklady finanční i časové na spoustu věcí, jež každý den Němci dělají.

Je tu ale podobný problém jako v Česku: kde na všechny ty plány vzít, když FDP jasně odmítla zvyšovat daně, a to i pro vysokopříjmové skupiny, jak to prosazovali Zelení i SPD, aby ulehčili daňovou zátěž střední třídě? Boj o státní kasu se stal centrem koaličních jednání. Chtějí ji řídit Zelení i liberálové z FDP. Vychází- -li se ale z předpokladu, že rozpočet bude dál vyrovnaný a velmi konzervativní, je to vlastně jedno.

Liberálové z FDP se mění v konzervativce, kteří drží sociální reformátory na uzdě. Vyrovnaný rozpočet má být pro ně jeden ze dvou symbolů, že i za nové vlády bude zachována tradiční německá stabilita. Tím druhým symbolem, který FDP ve vládě udrží, je zachování neomezené rychlosti na dálnicích. Chytrá volba. I kdyby Německo v počínající krizi stagnovalo, na dálnici mohou mít voliči dál slastný pocit, že letí raketovou rychlostí vpřed.