Mrazivý vzkaz z Kremlu? Kurz rublu vykreslil hradčanské panorama

Kurz rublu k dolaru připomínající panorama Hradčan

Kurz rublu k dolaru připomínající panorama Hradčan Zdroj: E15

Ruská měnová krize získala v posledních dnech překvapivý český přesah. Zlé jazyky a milovníci konspirativních teorií tvrdí, že jde o mrazivý vzkaz Kremlu Praze, podle nezaujatých pozorovatelů jde prý jen o shodu náhod. Faktem nicméně zůstává, že vývoj rublu v uplynulých pěti dnech nápadně přesně vykreslil proslulou siluetu pražských Hradčan, a to včetně celé řady překvapivých detailů.

Ruská měna zažívá v posledních dnech pod vlivem protichůdných vlivů živelný vývoj. V noci na úterý zvýšila ruská centrální banka klíčovou úrokovou sazbu z 10,5 na 17 procent, aby zvrátila katastrofální nedůvěru investorů v rubl a zároveň spustila masivní intervence na podporu domácí měny. V souboji se zahraničním kapitálem, který utíká ze země, ale zatím ztrácí. Rubl totiž jen od počátku tohoto týdne oslabil vůči dolaru o 12 procent.

„Nyní se už jedná o běžnou měnovou krizi. A historie měnových krizí nás učí, že bez zásadních změn ve vývoji postižené ekonomiky centrální banka nic nezmůže, a to ani úrokovými sazbami, ani administrativními opatřeními,“ uvádí hlavní ekonomka Raiffeisenbank, Helena Horská.

Extrémní úrokové sazby centrální banky nejsou v Rusku žádnou novinkou. Během krize v roce 2002 vyšroubovali bankéři sazby na 50 procent, během roku 1999 dokonce až nad 90 procent.

Kurz rublu k dolaru v posledních dnechKurz rublu k dolaruKurz rublu k dolaru | Yahoo Finance