Otevřený dopis Petru Smetkovi. Sdružení klientů označuje zakladatele H-Systemu za lháře

Petr Smetka

Petr Smetka Zdroj: ČTK

Zakladatel H-Systemu Petr Smetka dal deníku E15 rozhovor, který rezonuje i více než měsíc po vydání. Na jeho slova nyní reaguje Občanské sdružení klientů H-Systemu otevřeným dopisem. Jeho znění najdete níže.

Pane Smetko, Vaše vyjádření v E15 je velikou lží! Stačilo by možná napsat: „Jste nenapravitelný podvodník a lhář!“

1. Pane Smetko, Vy jste okradl klienty H-Systemu, banky a věřitele, ale také všechny daňové poplatníky v Česku. V letech 1992 až 1994 si Vaši kamarádi založili účelové společnosti a v Komerční bance čerpali úvěry po 70 milionech korun, které nespláceli, KB to ani nevyžadovala.

Tento dluh ve výši 1,3 miliardy byl v roce 1995 převeden s Vaším požehnáním na společnost H-System, tedy v době, kdy společnost spustila masivní kampaň dostupného bydlení a začala uzavírat smlouvy s nic netušícími klienty.

Později tyto dluhy přešly do Konsolidační agentury, kde je všichni občané za Vás a Vaše kamarády zaplatili. Klienti tedy vstoupili do společnosti s miliardovým dluhem, který navíc kryla KB. Vaše tvrzení, že „firma se dala zachránit“, je lživé. Na začátku Vám chyběla jedna miliarda, na konci dvě.

2. Podstatné však je, že Karel Kudláček před svým jmenováním do funkce prvního konkurzního správce pracoval jako právník v KB. Jmenování podnikového právníka do funkce správce H-Systemu nebylo náhodnou volbou. Právě správce Kudláček se spolupodílel na tom, že zmizely úvěrové smlouvy mezi H-Systemem a KB, že podvody ředitelů poboček nebyly dlouho vyšetřovány, a nakonec všechny skutky těchto podvodníků byly promlčeny.

Tady nastaly ty fatální chyby, které se již nikdy nepodařilo napravit a ke kterým jste, pane Smetko, přispěl osobně. Za správce Kudláčka se padělaly listiny, antedatovaly smlouvy a nastala právní spoušť, která Vám velmi vyhovovala, neboť jste mohl pokračovat ve své trestné činnosti. A dnes licoměrně hledáte pomoc u politiků! Stačí si vzpomenout, kam jste ty peníze nosil.

3. Společnost H-System byla vlastně vaše banka, kam klienti nosili peníze na bydlení a Vy jste je utrácel za mimostavební aktivity. U soudu jste si nevzpomněl ani na to, kam jste odnesl 300 milionů. Když hrozil malér, uplácel jste, zastrašoval, vzbuzoval chaos, válku, nenávist. Byl jste vždycky zbabělcem, který se při svém podnikání neštítil okrást staré lidi či mladé rodiny. Neměl jste slitování.

Podpásově stále útočíte na všechny, kteří odhalili Vaše podvody. Brutálně jste zastrašoval samotné klienty. Kolika lidem jste zkrátil život kvůli své hamižnosti! Dnes vám jde jen o to, aby se Vám vrátily pozemky v Rabyni, které byly zajištěny státním zástupcem pro všechny věřitele a které jste svými triky zase přiklonil k sobě.

4. Činnost senátora Čunka, který vykládá vaše báchorky a poškozuje tak trvale všechny věřitele H-Systemu, je ostudnou záležitostí. Je záhadou, proč se pan Čunek tak úpěnlivě snaží získat pro Vás majetek zpět, místo aby pomohl všem obětem vašeho řádění.

Autoři jsou členy Občanského sdružení klientů H-Systemu