Pavel Otto: Armáda bez nafty

Vlastimil Picek

Vlastimil Picek Zdroj: ctk

Navenek to vypadalo, že tři měsíce bez ministra může rezort obrany klidně vydržet. K čemu ministr vlastně je, mudrovala většina z nás civilů. Jenže vojáci o tom věděli své.

Už delší dobu plnili Facebook stížnostmi kvůli nedostatku nafty. Prázdné nádrže hlásila řada útvarů, třeba Pardubice, Strakonice, Hranice na Moravě nebo Prostějov. A důvod? Paličatost dvou generálů ve výslužbě, konkrétně vrchního nákupčího Bulanta a bývalého šéfa vojenské tajné služby Páleníka, v současnosti ředitele Správy státních hmotných rezerv.

Bulantovi se zdály Páleníkovy ceny příliš vysoké, a tak loni v prosinci bouchl do stolu a odmítl mu podepsat fakturu za pět milionů korun. Někdejší lovec teroristů z Afghánistánu si to ale nenechal líbit, zastavil kohouty a přinutil armádu ždímat poslední kapky PHM.

Bohužel vedení ministerstva, tedy premiér Nečas a první náměstek Picek, do konce minulého týdne strkalo hlavu do písku. Nakonec nafta došla a náčelník generálního štábu Pavel chtěl rozkazem zastavit výcvik. Teprve pak Bulant fakturu podepsal. Spolu s vojskem doufáme, že jako ministr už bude Picek umět postavit rozhádané generály do latě.

Místopředseda ČSSD Škromach vyzval komunisty, aby „přijali určité změny“ a stala se z nich demokratická levicová strana. Zdá se, že oranžoví mají obavy, aby jim po sestavení menšinové vlády s podporou komunistů nevykvetly na pokožce rudé pupeny a nad Strakovkou nevysvitla rudá záře. Asi je to nemine. Stalinisté jako Grebeníček už jiní nebudou.

Muž zrozený pro uniformu se stal ministrem obrany

David Klimeš: Vítejte v Guatemale

Zdeněk Škromach: Životní náklady se nesníží hned. To je potřeba říct