Pavel Otto: Buddhiš a práskači

Novopečená pražská primátorka Adriana Krnáčová

Novopečená pražská primátorka Adriana Krnáčová Zdroj: ctk

Pražské primátorce Krnáčové je blízké východní myšlení, konkrétně buddhismus. Na začátku adventu, kdy se křesťané v radostném očekávání příchodu Spasitele připravují na Vánoce, to prozradila týdeníku Respekt.

Když byla tázána, co všechno má na radnici v plánu, dokonce si odskočila pro sošku Buddhy. I když jsou to nepodložené spekulace z magistrátních kuloárů, plastika se má nápadně podobat šéfovi ANO Babišovi. Říká se, že jich partaj nechá vyrobit několik tisíc kusů, aby ji měl každý člen hnutí neustále na očích a nezapomněl makat.

Pokud je skutečně pravda, že se chystá jakési převtělení Babiše do vyšší duchovní a snad i prorocké dimenze, lze konstatovat, že v tomto svátečním čase se v české kotlině zjeví jako Buddhiš. Pán Bůh s námi a zlé pryč.

Zpět na zem. Premiér Sobotka debatuje o skladování munice s hejtmany. Jihomoravský hejtman a šéf Asociace krajů ČR Hašek to vítá. Chce vyzvat ministry obrany a vnitra, aby krajům poskytli informace, kde všude se státní a soukromé muniční areály nacházejí. Nutno připomenout, že jsou to vedle policie nebo Českého báňského úřadu právě kraje, které mají tyto sklady kontrolovat. Asi to nedělají, když ani pořádně nevědí, kde jsou. Zdá se, že všichni, kteří mají máslo na hlavě, si vrbětickou kauzu přehazují jako horký brambor. Co Čech, to muzikant.

Vláda schválila plán boje s korupcí, mimo jiné bude chránit oznamovatele korupčního jednání, takzvané whistleblowery.
Jistě, nové pořádky práskače potřebují. Jen aby se to zase nějak nezvrtlo.