Pavla Palaščáková: Francouzští břídilové

François Hollande

François Hollande Zdroj: CTK

Francouzský prezident François Hollande je neskutečný smolař. Ať se snaží sebevíc, jeho popularita jde strmě dolů (s kratičkou výjimkou po zásahu v Mali). Není v tom přitom sám.

Premiér Jean-Marc Ayrault s ním statečně drží krok, jejich činnost nyní schvaluje jen 26 procent Francouzů.

Zvlášť alarmující pro prezidenta je, že mu v poslední době rapidně ubyli levicoví příznivci. Za poslední dva měsíce o 21 procent, v současnosti tedy nemá nadpoloviční podporu ani mezi nimi.

Problém je možná v tom, že Hollande nechce ani po jedenácti měsících v Elysejském paláci pochopit, co se po něm žádá. Poté, co u byznysmenů a ústavní rady narazil se superdaní pro bohaté jednotlivce, pokouší se zátěž přehodit na firmy. Co na tom, že hlavní problém země tkví v obřích veřejných výdajích. Když se zjistilo, že pokladník jeho kampaně a bývalý člen kabinetu mají investice na Kajmanských ostrovech a tajné konto ve Švýcarsku, požádal celý vládní tým o zveřejnění majetkového přiznání.

Opatření, které má zvýšit důvěru v politiky, může způsobit leda tak další skandály. Přitom je to prosté, Francouzi chtějí vyhazov některých členů kabinetu. To je však pro prezidenta těžký krok už jen proto, že i ti nejvíce kritizovaní ministři mají v průzkumech obliby o pár bodů více než on. S výjimkou jednoho, považovaného médii za hlavního adepta na odstřel.

Šestadvacetiprocentní trio doplňuje šéf rezortu financí Pierre Moscovici, který má ale šanci blýsknout se zítra novým úsporným plánem.