Pavla Palaščáková: Leninova hlava a milice

Protivládní demonstrace na Ukrajině

Protivládní demonstrace na Ukrajině Zdroj: CTK/AP

Zatímco skutečné pozůstatky Vladimira Iljiče Lenina nadále nerušeně odpočívají v moskevském mauzoleu, ostatky žulového revolucionáře v Kyjevě nemají klid ani po násilné smrti. Leninův památník z roku 1946 v neděli povalila a roztloukla kladivem na kusy skupina lidí, k akci se hlásí nacionalistická strana Svoboda. Zbytky téměř čtyřmetrové sochy nyní nabízí na internetu neznámý prodejce.

Zájemci si mohou koupit kilo z nebožtíkova trupu či nohou za pouhých padesát hřiven (zhruba 123 korun). Pahýly rukou jsou ale k dostání za 750 hřiven a dlaně bolševika dokonce za tisíc. „Hlava je bezcenná, nabídněte vlastní cenu,“ vyzývá kupce inzerent.

Ukrajinské ministerstvo vnitra se rozhodlo matematicky dokázat, že současné protivládní akce nemají zdaleka takovou váhu, jak se médiím předkládá. Opozice sice hlásí masové počty demonstrantů, ve skutečnosti si ale její stoupenci při zaplňování ulic vypomáhají kožichy. Milicionáře ale nezmátli. Zástupci veřejného pořádku si našli elektronickou katastrální mapu Kyjeva a jali se na vlastní pěst vyčíslit, kolik osob pojmou k protestům využívaná prostranství. Došli tak k závěru, že na Náměstí nezávislosti a přilehlá místa se rozhodně nemůže vejít milion nespokojenců. „Při propočtu, že se na jeden metr čtvereční v zimním období (využívání zimního oblečení) mohou vejít pouze dvě osoby, se na zmíněné teritorium může vměstnat pouze kolem stovky tisíc lidí,“ píše se v prohlášení ministerstva.